KarditsaLive.Net
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Αναζήτηση
  • RSS
  • Επικοινωνία με το KarditsaLive.Net
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΚΑΡΔΙΤΣΑ
    • Ειδήσεις ανά Δήμο
      • Αργιθέας
      • Καρδίτσας
      • Μουζακίου
      • Λίμνης Πλαστήρα
      • Παλαμά
      • Σοφάδων
    • Τοπική Επικαιρότητα
    • Κοινωνικά – Αστυνομικά
    • Εκδηλώσεις
    • Ανακοινώσεις
    • Υγεία
    • Πολιτικά
    • Παρουσιάσεις
    • Εργασία
    • Αναγγελίες Τελετών
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Θεσσαλία
      • Λάρισα
      • Μαγνησία
      • Τρίκαλα
      • Θεσσαλία
    • Ελλάδα
      • Επικαιρότητα
      • Κοινωνικές - Αστυνομικές
      • Ανακοινώσεις
      • Πολιτικά
      • Οικονομικά
      • Επιστημονικά - Τεχνολογικά
      • Εκδηλώσεις
      • Εργασία
      • Υγεία
    • Κόσμος
      • Υγεία
      • Οικονομικά
      • Πολιτικά
      • Επικαιρότητα
      • Εκδηλώσεις
      • Επιστήμη - Τεχνολογία
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • Βόλεϊ
    • Αλλα Αθλήματα
    • Τυχερά Παιχνίδια
    • Super League
    • Super League 2
    • Γ'Εθνική
    • Ερασιτεχνικό
    • Ποδόσφαιρο Γυναικών
    • Διεθνή
    • Μπάσκετ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Thessaly Pass δίνει ώθηση στη λίμνη Πλαστήρα για την 28η Οκτωβρίου

Παν. Νάνος: Το πρόγραμμα «Επιστροφή στην πατρίδα» κράτησε «ζωντανό» το σχολείο Κρυονερίου

Γ Εθνική: Ήττα στη Σιάτιστα για τη Δόξα Μασχολουρίου

Παλικαρίσιο διπλό της Αναγέννησης στην Πάτρα

Πέλλα: Εξιχνιάστηκε η απάτη αλλά δεν βρέθηκαν μετρητά και χρυσός άνω των 200.000 ευρώ!

Κ. Τέλιος: Παραδίδεται σύντομα στην Ιερά Μητρόπολη το Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων

Πτώση μονοκινητήριου αεροσκάφους στην Πιερία: Νεκροί ανασύρθηκαν οι δύο επιβαίνοντες

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Καρδίτσας: Συνέντευξη τύπου για την υποχρηματοδότηση του δημοσίου σχολείου

.
.
.
.
.
.
.
.
.

Παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις κινητοποιήσεις και τα μπλόκα των αγροτών Κύριο

  • 9 Δεκεμβρίου 2025, 19:40
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Κατηγορία Αγροτικά
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις κινητοποιήσεις και τα μπλόκα των αγροτών

.

Παραγγελία στους εισαγγελείς της χώρας απέστειλε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνος Τζαβέλλας για να παρέμβουν στις κινητοποιήσεις των αγροτών με τη συνδρομή των αρμοδίων αστυνομικών Αρχών, με σκοπό τη βεβαίωση εγκλημάτων που διώκονται αυτεπαγγέλτως, αλλά και ενδεχομένως εγκλημάτων βίας κατά της ζωής και κατά υπαλλήλων, κατά πραγμάτων που χρησιμεύουν για κοινό όφελος και απροκλήτων φθορών ξένης ιδιοκτησίας.

 

Αναλυτικά, η παραγγελία του κ. Τζαβέλλα αναφέρει:

«Kατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρατηρείται το φαινόμενο της διατάραξης της ασφάλειας της συγκοινωνίας στους δρόμους, με πρόθεση, κυρίως, με τοποθέτηση και διατήρηση εμποδίων, αλλά και με άλλες, εξίσου επικίνδυνες για την ασφάλεια της συγκοινωνίας, πράξεις (άρθρο 290 §1 του ισχύοντος ΠΚ), δια του αποκλεισμού της κυκλοφορίας οχημάτων, σε δημόσιες, εθνικές και μη, οδούς, από συμμετέχοντες κ.λπ. στις κινητοποιήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων της χώρας.

Παρόμοιο παρατηρούμενο φαινόμενο, που αποτελεί κλιμάκωση του προαναφερόμενου, είναι και αυτό της διατάραξης της ασφάλειας της συγκοινωνίας αεροσκαφών, με πρόθεση, κυρίως, με τοποθέτηση και διατήρηση εμποδίων, αλλά και με άλλες, εξίσου επικίνδυνες για την ασφάλεια της συγκοινωνίας, πράξεις, μέσω της κατάληψης κρίσιμων εγκαταστάσεων - υποδομών και του αποκλεισμού της λειτουργίας των αερολιμένων του Ηρακλείου («Νίκος Καζαντζάκης») και των Χανίων («Ιωάννης Δασκαλογιάννης»), δια της εισόδου και παραμονής των διαμαρτυρόμενων αγροτοκτηνοτρόφων, στους χώρους της ”πίστας” και των αιθουσών αφίξεως και αναχωρήσεως των αερολιμένων (άρθρο 291 §1 του ισχύοντος ΠΚ).

Ήδη, οι ανωτέρω διαμαρτυρόμενοι, όπως διαχέεται, μέσω των δελτίων ειδήσεων, ετοιμάζονται να προβούν και σε περαιτέρω πράξεις διαμαρτυρίας, μέσω επαπειλούμενων καταλήψεων και αποκλεισμού λειτουργίας λιμανιών της χώρας (άρθρο 291 §1 του ισχύοντος ΠΚ).

Παραλλήλως τελούμενο, έγκλημα, με τις ανωτέρω ελεγχόμενες και παρατηρούμενες συμπεριφορές, είναι και αυτό της παρεμπόδισης-διατάραξης σε μεγάλη έκταση ή για μεγάλο χρονικό διάστημα, με πρόθεση, της λειτουργίας κοινόχρηστων συγκοινωνιακών μέσων και ιδίως, πλοίου, αεροπλάνου και λεωφορείου (άρθρο 292 §1 του ισχύοντος ΠΚ).

Όπως είναι γνωστό, η πρόβλεψη των ανωτέρω εγκλημάτων, τα οποία διώκονται αυτεπαγγέλτως, έγινε για την προστασία της εύρυθμης λειτουργίας των κάθε είδους συγκοινωνιακών εγκαταστάσεων, που προορίζονται για κοινή χρήση, ενδιαφέρουν το κοινωνικό σύνολο και θεωρούνται κοινωνικά αγαθά σημαντικής αξίας.

Σύμφωνα, δε, με τις ισχύουσες διατάξεις του άρθρου 245 §2 του ισχύοντος ΚΠΔ, ”Αν υπάρχουν ενδείξεις ότι τελέστηκε αδίκημα και από την καθυστέρηση απειλείται άμεσος κίνδυνος απώλειας των αποδεικτικών στοιχείων ή υπάρχει δυσχέρεια πραγματοποίησης συγκεκριμένης ανακριτικής πράξης ή κτήσης αποδεικτικού στοιχείου στο μέλλον ή αν πρόκειται για αυτόφωρο κακούργημα ή πλημμέλημα, οι κατά το άρθρο 31 ανακριτικοί υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να επιχειρούν όλες τις ανακριτικές πράξεις που είναι αναγκαίες για να βεβαιωθεί η πράξη και να ανακαλυφθεί ο δράστης, έστω και χωρίς προηγούμενη παραγγελία του εισαγγελέα. Στην περίπτωση αυτή ειδοποιούν τον εισαγγελέα με το ταχύτερο μέσο και του υποβάλλουν χωρίς χρονοτριβή τις εκθέσεις που συντάχθηκαν. Ο εισαγγελέας, αφού λάβει τις εκθέσεις, ενεργεί σύμφωνα με όσα ορίζονται στα άρθρα 43 κ.ε.”.

Όπως συνάγεται, από τα ανωτέρω, οι προπαρατεθείσες διατάξεις του άρθρου 245 §2 του ισχύοντος ΚΠΔ προβλέπουν τέσσερις (4) διαφορετικές περιπτώσεις αυτεπάγγελτης (”αστυνομικής”) προανάκρισης, για την οποία δεν απαιτείται προηγούμενη εισαγγελική παραγγελία:

Η πρώτη, αφορά την εκτίμηση της απειλής, από την καθυστέρηση, αμέσου κινδύνου απώλειας αποδεικτικών στοιχείων, η δεύτερη αφορά την εκτίμηση συνδρομής δυσχέρειας πραγματοποίησης συγκεκριμένης ανακριτικής πράξης, η τρίτη αφορά δυσχέρεια κτήσης αποδεικτικού στοιχείου, στο μέλλον και η τέταρτη, τη συνδρομή περίπτωσης αυτοφώρου κακουργήματος ή πλημμελήματος.

Σε όλες τις ανωτέρω τέσσερις (4) περιπτώσεις, οι κατά το άρθρο 31 ΚΠΔ, γενικοί και ειδικοί προανακριτικοί υπάλληλοι, όπως προκύπτει, από την ανωτέρω σχετική διάταξη, υποχρεούνται, αφενός μεν, να ειδοποιούν τον Εισαγγελέα, με το ταχύτερο δυνατό μέσο, για την εκ μέρους τους διενέργεια της ανωτέρω προανάκρισης, χωρίς εισαγγελική παραγγελία, αφετέρου δε και μετά την περαίωση αυτής, να υποβάλουν, χωρίς χρονοτριβή, δηλαδή, άνευ υπαιτίου βραδύτητας, τις εκθέσεις, που συντάχθηκαν, κατά τη διάρκεια της προανάκρισης, στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, ευθυνόμενοι, σε περίπτωση παραλείψεως εκτελέσεως των ανωτέρω υποχρεώσεών τους, που απορρέουν, από τις διατάξεις του άρθρου 245 §2 ΚΠΔ, τόσο, πειθαρχικώς, όσο και ποινικώς, για παράβαση υπηρεσιακού καθήκοντος (άρθρο 259 του ισχύοντος ΠΚ).

Ανεξαρτήτως των ανωτέρω ισχυόντων, θεωρώ υποχρέωσή μου, με την παρούσα, να υπομνήσω το αυτονόητο καθήκον και των αρμοδίων Εισαγγελέων, για παρέμβασή τους, με τη συνδρομή των αρμοδίων αστυνομικών αρχών, στο πλαίσιο άσκησης της κατ' άρθρο 29 §1 στοιχ. δ' του Ν. 4938/2022, λειτουργικής αρμοδιότητάς τους, με σκοπό, αφενός τη βεβαίωση των ανωτέρω εγκλημάτων, αλλά και ενδεχομένως, άλλων εγκλημάτων βίας κατά της ζωής και κατά υπαλλήλων (άρθρα 42 §1 σε συνδ. με 299 §1 και 167 §§1-3, του ισχύοντος ΠΚ) και απροκλήτων φθορών ξένης ιδιοκτησίας, κατά πραγμάτων που χρησιμεύουν για κοινό όφελος (άρθρο 378 §§1 εδ. γ' - α' και 2 του ισχύοντος ΠΚ), που θα εξακριβωθούν ότι τελέσθηκαν, κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων των αγροκτηνοτρόφων και αφετέρου, την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών, την άσκηση, κατ' αυτών, της δέουσας ποινικής δίωξης και την παραπομπή τους, προς εκδίκαση, ενώπιον του αρμοδίου Δικαστηρίου, κατά την αυτόφωρη ή μη διαδικασία, αναλόγως».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

επιστροφή στην κορυφή

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Εταιρεία αναζητά υπάλληλο γραφείου στο Λεοντάρι Καρδίτσας

Εταιρεία αναζητά υπάλληλο γραφείου στο Λεοντάρι Καρδίτσας

Η Αποκατάσταση Α.Ε. αναζητά για εργασία Νοσηλευτές και Βοηθούς Νοσηλευτές

Η Αποκατάσταση Α.Ε. αναζητά για εργασία Νοσηλευτές και Βοηθούς Νοσηλευτές

Πωλείται μονοκατοικία τριών επιπέδων στο καταπράσινο Πευκόφυτο Καρδίτσας

Πωλείται μονοκατοικία τριών επιπέδων στο καταπράσινο Πευκόφυτο Καρδίτσας

Η εταιρεία 'SEA WORLD Α.Ε.Β.Ε.' επιθυμεί να προσλάβει Τεχνικό Συντήρησης Εγκαταστάσεων

Η εταιρεία 'SEA WORLD Α.Ε.Β.Ε.' επιθυμεί να προσλάβει Τεχνικό Συντήρησης Εγκαταστάσεων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  • Δύσκολη επικράτηση του ΠΑΟΚ στο τοπικό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης
    18 Οκτωβρίου 2026, 23:18
  • Super League: Τα αποτελέσματα της 7ης αγωνιστικής και η βαθμολογία
    18 Οκτωβρίου 2026, 23:12
  • Το Thessaly Pass δίνει ώθηση στη λίμνη Πλαστήρα για την 28η Οκτωβρίου
    18 Οκτωβρίου 2026, 22:57
  • Συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο θα έχει στις 20 Οκτωβρίου η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων
    18 Οκτωβρίου 2026, 21:59
  • Δημήτρης Παπακώστας: Χειμώνας: Στα ορεινά θα κρυώσουν οι μόνιμοι κάτοικοι; Η αυτοδιοίκηση θα προνοήσει για ανήμπορους;
    18 Οκτωβρίου 2026, 21:46
  • ΕΛ.Α.Σ. Καρδίτσας: Στον Παλαμά ο Αλέξης Τσίπρας την Τρίτη 20 Οκτωβρίου
    18 Οκτωβρίου 2026, 21:22
  • Την Δευτέρα 19 Οκτωβρίου η κηδεία του Δημήτριου Μπαμπλέκη
    18 Οκτωβρίου 2026, 21:17
  • Εύβοια: Επιχείρηση απεγκλωβισμού γυναίκας και βρέφους μετά από εκτροπή οχήματος
    18 Οκτωβρίου 2026, 20:25
  • Παναθηναϊκός – Αστέρας 5-1: Πάρτι στο ΟΑΚΑ με πρωταγωνιστή τον Λούζα
    18 Οκτωβρίου 2026, 19:36
  • Τρία στα τρία για την Ακαδημία Καλαθοσφαίρισης του ΑΣΚ
    18 Οκτωβρίου 2026, 19:20
  • Παν. Νάνος: Το πρόγραμμα «Επιστροφή στην πατρίδα» κράτησε «ζωντανό» το σχολείο Κρυονερίου
    18 Οκτωβρίου 2026, 19:09
  • Παναιτωλικός – Ολυμπιακός 0-2: Πέμπτη σερί νίκη για τους «ερυθρόλευκους»
    18 Οκτωβρίου 2026, 19:03
  • Εύβοια: Μηχανή έπεσε σε γκρεμό 20 μέτρων – Σοβαρά τραυματισμένος ο αναβάτης
    18 Οκτωβρίου 2026, 18:41
  • Γ Εθνική: Ήττα στη Σιάτιστα για τη Δόξα Μασχολουρίου
    18 Οκτωβρίου 2026, 18:01
  • Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο με τα νέα φορολογικά και οικονομικά μέτρα
    18 Οκτωβρίου 2026, 17:51
  • Παλικαρίσιο διπλό της Αναγέννησης στην Πάτρα
    18 Οκτωβρίου 2026, 17:11
  • Την Δευτέρα 19 Οκτωβρίου η κηδεία της Κωνσταντινιάς Λεμπα
    18 Οκτωβρίου 2026, 16:05
  • Για γεύσεις που ξεχωρίζουν… “Αρτοζαχαροπλαστείο Βαρλάμης”! Δοκίμασες, κόλλησες!
    18 Οκτωβρίου 2026, 14:57
  • Πέλλα: Εξιχνιάστηκε η απάτη αλλά δεν βρέθηκαν μετρητά και χρυσός άνω των 200.000 ευρώ!
    18 Οκτωβρίου 2026, 14:50
  • Κ. Τέλιος: Παραδίδεται σύντομα στην Ιερά Μητρόπολη το Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων
    18 Οκτωβρίου 2026, 14:46

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

« Οκτώβριος 2026 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ

  • Καρδίτσα
  • Θεσσαλία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Άρθρα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑ ΔΗΜΟ

  • Δ. Αργιθέας
  • Δ. Καρδίτσας
  • Δ. Λ. Πλαστήρα
  • Δ. Μουζάκιου
  • Δ. Παλαμά
  • Δ. Σοφάδων

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

  • Γ Εθνική
  • ΕΠΣ Καρδίτσας
  • ΑΣΚ
  • Α1 ΕΣΚΑΘ
  • ΣΠΑΚ
  • Ελπίδες Καρδίτσας
  • Στίβος

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

  • Άρτα
  • Ευρυτανία
  • Λάρισα
  • Μαγνησία
  • Τρίκαλα
  • Φθιώτιδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

  • Επικοινωνία
  • Γ.Ε.ΜΗ.: 129895403000
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • YouTube
  • Συνδρομή στο RSS

Copyright © 2009 - 2026 Karditsalive.net. All rights reserved. Κατασκευή ιστοσελίδων Centiva