Κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων Κ.Υ. ν. Καρδίτσας στην απεργία της 1ης Οκτωβρίου
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Ανακοινώσεις
- Εκτύπωση
Ένας εργασιακός μεσαίωνας βρίσκεται προ των πυλών !
Η κυβέρνηση, με τις εντολές του μεγάλου κεφαλαίου, επιχειρεί ξανά να τσακίσει τα δικαιώματά μας. Με το νέο νομοσχέδιο που προωθεί, βάζει ταφόπλακα στο 8ωρο και ανοίγει τον δρόμο για 13 ώρες δουλειάς, μετατρέποντάς μας σε σκλάβους του 21ου αιώνα.
Τρεις μόλις ημέρες πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για το νέο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, με το οποίο η κυβέρνηση, εν μέσω σοβαρών και επικίνδυνων εξελίξεων σε διεθνές επίπεδο, προσπαθεί να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, έφερε στη διαβούλευση ένα άθλιο νομοσχέδιο που επεκτείνει την εργασιακή ζούγκλα που έχει επιβληθεί στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με δεκάδες αντεργατικούς νόμους από όλες τις κυβερνήσεις, επιβάλλοντας τη 13ωρη δουλειά και τη γενικευμένη ευελιξία στην εργασία ανάλογα τι συμφέρει τους εργοδότες.
Τα νομοσχέδια έρχονται να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του πολέμου στον οποίο η κυβέρνηση εμπλέκει τη χώρα μας όλο και πιο βαθιά για τα συμφέροντα λίγων τεράστιων επιχειρηματικών ομίλων, ντόπιων και ξένων, της ΕΕ των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Δεν ξεχνάμε: Τα τελευταία 15 χρόνια, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, ψήφισαν τρία μνημόνια και εκατοντάδες αντεργατικούς νόμους, υλοποιώντας τις αποφάσεις και τις οδηγίες της ΕΕ. Με αποφάσεις των κυβερνήσεων αποφασίζονται οι μισθοί, καταργούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι συλλογικές συμβάσεις, επιβάλλονται οι απλήρωτες υπερωρίες, καταργείται η Κυριακή – αργία, έφτασαν να ξηλώσουν το 8ωρο και να επιβάλουν τις 13 ώρες δουλειάς με πλήρη ευελιξία.
Δεν ξεχνάμε: ότι έχει ήδη εφαρμοστεί η «ευελιξία» στους Νοσοκομειακούς Γιατρούς, με 48 έως 60 ώρες εβδομαδιαία εργασία.
Σημαίνει για τους πολλούς μεγαλύτερη φτώχεια, περισσότερα εργατικά ατυχήματα, εξαθλίωση, εξάντληση, ανεργία για τους νέους, ενώ για τους λίγους περισσότερα κέρδη. Με το νέο νομοσχέδιο η εργοδοσία αποκτά το «δικαίωμα» να κρατάει τον εργαζόμενο μέχρι και 13 ώρες την ημέρα. Να τον απασχολεί ακόμα και με συμβάσεις 2 ημερών, να κομματιάζει την άδεια του καλοκαιριού, να τον μετακινεί σε διαφορετικά ωράρια ανάλογα με τις ανάγκες του «business plan» της εταιρείας. Με ένα SMS θα προσλαμβάνει και θα απολύει.
Την ίδια ώρα που για τους εργαζόμενους η Κυβέρνηση επιφυλάσσει μόνο ψίχουλα από τα ματωμένα πλεονάσματα προερχόμενα από τη φοροληστεία , μισθούς πείνας και φοροελαφρύνσεις– κοροϊδία, για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους έχει ολόκληρα τσιφλίκια με λεφτόδεντρα με προκλητικές φοροελαφρύνσεις .Ενώ αρνούνται την επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους συγχρόνως ρέουν τα εκατομμύρια στην πολεμική οικονομία και τους.
Η κατάργηση του 8ώρου δεν είναι «εκσυγχρονισμός» ούτε «ευελιξία». Είναι βαρβαρότητα.
Ζούσαμε και ζούμε κάτω από τις δυνατότητες που προσφέρει η σημερινή εποχή, με την τεράστια πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, της παραγωγικότητας της εργασίας, της τεχνητής νοημοσύνη αφού εμπόδιο στην κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μπαίνει το καπιταλιστικό κέρδος.
Το νέο νομοσχέδιο αφορά όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα!
-Γιατί κάθε επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αποτέλεσαν προπομπό για αντίστοιχη επίθεση στα δικά μας δικαιώματα. Μην ξεχνάμε ότι οι δημόσιες δομές υγείας με την σημερινή υποστελέχωση είναι ιδανική συνθήκη στα σχέδια τους για 12ωρες βάρδιες ή ωράρια που να αλλάζουν ανάλογα με τις «ανάγκες» που καθορίζουν οι Διοικήσεις. Γιατί σε χώρες της Ευρώπης έχουν ήδη εφαρμοστεί ανάλογες βάρδιες. (βλ Ιρλανδία ,Πολωνία Μ. Βρετανία κα)
-Γιατί η διευθέτηση του χρόνου εργασίας εφαρμόζεται ήδη στους Νοσοκομειακούς γιατρούς με νόμο που ψηφίστηκε το 2017.
-Γιατί ήδη σε μια σειρά κλάδους του Δημοσίου, όπως στην υγεία και την εκπαίδευση, η υπερωριακή εργασία μπορεί να επιβάλλεται υποχρεωτικά ως πάγιος μηχανισμός κάλυψης των ελλείψεων.
-Γιατί κανείς δεν μπορεί να είναι αδιάφορος όταν αναγκάζονται να εργάζονται σαν σκλάβοι τα παιδιά μας, τα αδέρφια ή οι σύντροφοί στη ζωή μας.
-Γιατί είναι δεκάδες οι συνάδελφοί μας που εργάζονται μέσω «εργολάβων» στο νοσοκομείο.
-Γιατί και οι συνάδελφοί μας που εργάζονται με συμβάσεις με ημερομηνία λήξης φεύγοντας από το δημόσιο, θα δουλέψουν στον ιδιωτικό τομέα.
Συνάδελφοι έχουμε χρέος να στείλουμε μήνυμα αντίστασης και αγώνα. Δεν επιτρέπουμε να μας γυρίσουν έναν αιώνα πίσω!
Το 8ωρο κατακτήθηκε με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες της εργατικής τάξης. Δεν το χαρίζουμε, δεν το παζαρεύουμε! Απαντάμε συλλογικά και αγωνιστικά:
Συμμετέχουμε μαζικά και οργανωμένα στη Γενική Πανεργατική Απεργία 1η Οκτώβρη.
Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση και την πολιτική του κεφαλαίου που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις έως και σήμερα, ενάντια στους στόχους του ΝΑΤΟ για 5% του ΑΕΠ για πολεμικές δαπάνες, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα σχέδια της για την πολεμική οικονομία που διαλύει τις ανάγκες μας, χτυπάει τον εργάσιμο χρόνο, τις εργασιακές σχέσεις, τους μισθούς, τα δικαιώματα μας σε υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση. Δίνει 850 δις ευρώ στην πολεμική οικονομία, την κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων και τη σφαγή των λαών, ανάμεσα τους και ο ηρωικός λαός της Παλαιστίνης από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ.
Απαιτούμε συνθήκες δουλειάς και αμοιβές που να αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες μας.
Διεκδικούμε :
Να αποσύρει τώρα η κυβέρνηση το αντεργατικό τερατούργημα της 13ωρης δουλειάς και της ευελιξίας που έφερε για διαβούλευση! Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο για όλους!
• Αυξήσεις 20% στους μισθούς μας – Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, Αποκατάσταση του μισθολογικού κλιμακίου 2016-2018.
• Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και στη φοροληστεία.
• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μετατροπή των συμβάσεων των συναδέλφων μας συμβασιούχων σε αορίστου χρόνου.
• Λεφτά για Υγεία, Παιδεία και όχι για του πολέμου τα σφαγεία.
ΌΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 1η ΟΚΤΏΒΡΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ,ΣΤΙΣ 10:30πμ
ΝΑ ΠΕΤΑΧΤΕΙ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ 13 ΩΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
ΔΟΥΛΟΙ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ!!!
Η πρόεδρος
Μπούτα Πόπη
Η γραμματέας
Μωραΐτη Σέβη





















