KarditsaLive.Net
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Αναζήτηση
  • RSS
  • Επικοινωνία με το KarditsaLive.Net
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΚΑΡΔΙΤΣΑ
    • Ειδήσεις ανά Δήμο
      • Αργιθέας
      • Καρδίτσας
      • Μουζακίου
      • Λίμνης Πλαστήρα
      • Παλαμά
      • Σοφάδων
    • Τοπική Επικαιρότητα
    • Κοινωνικά – Αστυνομικά
    • Εκδηλώσεις
    • Ανακοινώσεις
    • Υγεία
    • Πολιτικά
    • Παρουσιάσεις
    • Εργασία
    • Αναγγελίες Τελετών
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Θεσσαλία
      • Λάρισα
      • Μαγνησία
      • Τρίκαλα
      • Θεσσαλία
    • Ελλάδα
      • Επικαιρότητα
      • Κοινωνικές - Αστυνομικές
      • Ανακοινώσεις
      • Πολιτικά
      • Οικονομικά
      • Επιστημονικά - Τεχνολογικά
      • Εκδηλώσεις
      • Εργασία
      • Υγεία
    • Κόσμος
      • Υγεία
      • Οικονομικά
      • Πολιτικά
      • Επικαιρότητα
      • Εκδηλώσεις
      • Επιστήμη - Τεχνολογία
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • Βόλεϊ
    • Αλλα Αθλήματα
    • Τυχερά Παιχνίδια
    • Super League
    • Super League 2
    • Γ'Εθνική
    • Ερασιτεχνικό
    • Ποδόσφαιρο Γυναικών
    • Διεθνή
    • Μπάσκετ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ημερίδα ενημέρωσης από την ΑΝΚΑ σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις για ιδιωτικά έργα του προγράμματος LEADER (+Φωτο +Βίντεο)

Πρόταση να μετονομαστεί η Τ.Κ. Πορτής σε «Αθήναιον» συζητά το Δημοτικό Συμβούλιο Μουζακίου

Β. Τσιάκος: Τα μόνα δέντρα που έκοψε η Δημοτική Αρχή ήταν δύο πλατάνια στην Δικαστηρίων

Qatargate: Ανακλήθηκε το ένταλμα για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο

Δυσχέρεια στην πληρωμή της εργολαβίας των ψηφιακών υδρομέτρων στα χωριά του Δήμου Καρδίτσας

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Επαρχιακή Οδό Ιτέας – Φύλλου από 24 Σεπτεμβρίου έως και τις 9 Οκτωβρίου

Διαχείριση υδάτων: Για «αρνητική» προς τα συμφέροντα της Θεσσαλίας εισήγηση Χατζηδάκη άφησε να εννοηθεί ο Βασ. Τσιάκος

Ρόδος: ΕΔΕ για τον θάνατο του πυροσβέστη κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης

.
.
.
.
.
.

Κέδρος (Κ-Xαλαμπρέζι): Ένα χωριό γεμάτο ιστορικές εκπλήξεις… Η άγνωστη νικηφόρα μάχη Ελλήνων επαναστατών με τους Τούρκους το 1878! (+Φώτο) Κύριο

  • 25 Οκτωβρίου 2020, 10:30
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Κατηγορία Παρουσιάσεις
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Κέδρος (Κ-Xαλαμπρέζι): Ένα χωριό γεμάτο ιστορικές εκπλήξεις… Η άγνωστη νικηφόρα μάχη Ελλήνων επαναστατών με τους Τούρκους το 1878! (+Φώτο)

..

Ανάμεσα στον κάμπο και το βουνό, πάνω στον επαρχιακό οδικό άξονα Καρδίτσας - Σμοκόβου, βρίσκεται ο Κέδρος σε υψόμετρο 170 μέτρα.

Η ίδρυση του χωριού πιθανολογείται στην εποχή της Φραγκοκρατίας (1204-1566). Η ιστορία όμως της περιοχής, όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα είναι μακραίωνη.

Κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και το άλσος με τις Βελανιδιές, στη θέση «Χελωνόκαστρο» ανακαλύφθηκε η αρχαία τειχισμένη πόλη της «Όρθης» και σε μικρή απόσταση, ένα ελληνιστικό ιερό. Ο οικισμός, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, πρέπει να ιδρύθηκε στους κλασικούς χρόνους. Είχε μακρά περίοδο ζωής που φθάνει μέχρι και τα Ρωμαϊκά χρόνια.

Ο Κέδρος, χωριό με πλούσια ιστορία αλλά και παράδοση, υπήρξε έδρα του πρώην Δήμου Μενελαΐδας.

.Απέχει 23 χιλιόμετρα από την πόλη της Καρδίτσας. Το χωριό είναι χτισμένο κάτω από την σκέπη του «Κατάχλωρου» και είναι γεμάτο από πλατάνια και κέδρα. Δίπλα από το χωριό ρέει ο ποταμός Ονόχωνος ή Σοφαδίτης, από τις πηγές του οποίου δημιουργήθηκε η Λίμνη Σμοκόβου, ζωοδότης της περιοχής αλλά και όλης της διαδρομής του στη Θεσσαλία, μέχρι να βρει τον Πηνειό.

Ο Κέδρος πρώτα ονομαζόταν Καλαμπρέζι και Χαλαμπρέζι. Καλαμπρέζι, γιατί ο πρώτος οικισμός με το κάστρο στο βουνό Κολοκριά χτίστηκε από Φράγκους κατακτητές που κατάγονταν από την Καλαβρία της Ιταλίας. Με την πάροδο του χρόνου, το «Κ» έγινε «Χ». Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή ονομαζόταν Χαλαμπρέζι διότι σε κάποιον πόλεμο επί τουρκοκρατίας, αποφάσισαν να γράψουν τα ονόματα των κατοίκων αλλά χάλασε ο στυλός (μπρέζι). Τελικά, πήρε την ονομασία «Κέδρος» από τα ομώνυμα αειθαλή  δέντρα του βουνού που δεσπόζει πάνω από το χωριό, τον Κατάχλωρο.

Ο ερευνητής τοπικής ιστορίας-λαογραφίας, κ. Γιάννης Γιαννόπουλος αναφέρει τα εξής: «Οι Τούρκοι στην απογραφή του 1454-1455, αναγράφουν το χωριό ως Χαλαμπράζι. Η Κ. Ιμαλψίχ Φατίχ από την Τουρκία έκανε την απογραφή: ελληνικές οικογένειες 3, τούρκικες οικογένειες 19, Τούρκοι κληρικοί 3 και χήρες 2. Ο Άγγλος μηχανικός που έκανε την αποτύπωση του χάρτη αναγράφει το χωριό ως Χαλαμιρόζ. Επίσης, το μοναστήρι της Λικοσάδας το αναγράφει με το ίδιο όνομα, Χαλαμιρόζ.

Ο Κέδρος επιφυλάσσει πολλές ευχάριστες εκπλήξεις στον επισκέπτη διότι οι κάτοικοί του φρόντισαν να διασώσουν και να διατηρήσουν σε άριστη κατάσταση σημαντικά ιστορικά μνημεία της περιοχής και του Νομού Καρδίτσας.

Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

.Ένα από αυτά που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ο Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου που βρίσκεται πάνω σε έναν μικρό λόφο στις παρυφές του Κέδρου.

Στις 18 Ιανουαρίου, ημέρα γιορτής του Αγίου Αθανασίου τελείται Θεία Λειτουργία, όπως και την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα. Η Εκκλησία ιδρύθηκε το 1777 και είναι η αρχαιότερη στην περιοχή. Μέσα στον Ιερό Ναό φυλάσσονται τα οστά του Αγίου, ενώ μια εικόνα του βρίσκεται πάνω από την κεντρική είσοδο.

.Όπως δήλωσε στο KarditsaLive.Net ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Νίκος Μανούκας ο Ι.Ν. του Αγίου Αθανασίου Κέδρου έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού με την Υπουργική Απόφαση ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ32/10519/265/12-4-2000 - ΦΕΚ 593/Β/4-5-2000 η οποία αναφέρει τα εξής: «Χαρακτηρίζουμε τον Ι. Ναό Αγίου Αθανασίου κοινότητας Κέδρου Ν. Καρδίτσας ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με περιβάλλοντα χώρο 150 μ. γύρω του. Πρόκειται για μεγάλη τρίκλιτη βασιλική με ισοπλατή νάρθηκα στη δυτική πλευρά. Στην ανατολική πλευρά φέρει απλή ημικυκλική κόγχη, στην εξωτερική πλευρά της οποίας ανοίγονται επτά τυφλά αψιδώματα. Σε λιθανάγλυφη πλάκα η οποία έχει εντοιχισθεί στην ανατολική πλευρά πάνω από την κόγχη αναγράφεται το έτος ανέγερσης του ναού, 1777. Ο Ιερός Ναός ανήκει στα λίγα μνημεία του τέλους του 18ου αρχών 19ου αι. της Νοτιοδυτικής περιοχής του Ν. Καρδίτσας (ΚΝ 5351/1932, άρθρο 52)».

Ο κ. Μανούκας εξέφρασε την ελπίδα ο Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου να αξιοποιηθεί σύντομα δεδομένου ότι είναι από τα λίγα άριστα συντηρημένα θρησκευτικά μνημεία του Νομού μας.

ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

.Το 1979 μία ομάδα Κεδριωτών που κατοικούσε στην Αθήνα αποφάσισε να συστήσει πολιτιστικό σύλλογο με σκοπό τη συνένωση των απανταχού Κεδριωτών, την ανάδειξη και επίλυση των τοπικών προβλημάτων και για την υλοποίηση πρωτοβουλιών προς όφελος της περιοχής.

Από τότε μέχρι σήμερα ο Εκπολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος «Ο Κέδρος» όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται, δραστηριοποιείται τόσο στην Αθήνα όσο και στο χωριό με πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και με δράσεις, έχοντας πάντα ως γνώμονα το συμφέρον του χωριού ενώ από το 1981 εκδίδει αδιάλειπτα τοπική εφημερίδα με τίτλο της «Ο ΚΕΔΡΙΩΤΗΣ», η οποία αποτελεί τον συνδετικό κρίκο των απανταχού Κεδριωτών των Ελλάδας και του εξωτερικού.

Κόσμημα του χωριού αποτελεί το Λαογραφικό Μουσείο το οποίο ιδρύθηκε από το σύλλογο και λειτουργεί από το 2013.

.Το KarditsaLive.Net ξεναγήθηκε στους χώρους του Μουσείου από την υπεύθυνη κ. Λίτσα Πολύζου η οποία μας έδειξε όλα τα σπάνια αντικείμενα της καθημερινότητας που πλαισιώνουν την έκθεση και τα οποία χρησιμοποιούσαν παλιότερα οι κάτοικοι του χωριού αλλά και γενικότερα της Καρδιτσιώτικης υπαίθρου.

Ο λόγος για γεωργικά εργαλεία, παραδοσιακές τοπικές φορεσιές, εργαλεία αγροτικών εργασιών, υφαντά και ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό που αναδεικνύουν όχι μόνο τον λαϊκό πολιτισμό των Κεδριωτών αλλά και την ιστορία του χωριού.

Επιπλέον, στο Λαογραφικό Μουσείο του Συλλόγου λειτουργεί και πλούσια δανειστική Βιβλιοθήκη.

Μοναδικά επίσης στην περιοχή είναι η αρχαιολογική αποθήκη του Μουσείου με ευρήματα από ανασκαφές (προσβάσιμη στο κοινό) και ο παλιός νερόμυλος στις όχθες του Ονόχωνου.

ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ

.Νότια του Κέδρου, στον δρόμο Καρδίτσας – Σμοκόβου, δίπλα στις όχθες του ποταμού Ονόχωνου βρίσκεται το παλιό τελεφερίκ. Αν περάσει κανείς ταξιδιώτης δίπλα του, η σταματήσει εκεί για λίγη ξεκούραση (αν δεν γνωρίζει) αποκλείεται να σκεφτεί ότι στέκεται σε ένα μέρος που πριν από πολλά χρόνια αποτελούσε στρατηγικό σημείο για τον ελληνικό στρατό. Ότι έπαιζε κομβικό ρόλο στην υποστήριξή του με απολύτως αναγκαία εφόδια. Αυτό το τελεφερίκ, το οποίο βρίσκεται κοντά στη γέφυρα στα νότια του χωριού, χρησιμοποιούνταν για να περνάει ο στρατός τα εφόδια πάνω από τον ποταμό Ονόχωνο. Σήμερα βέβαια δε χρησιμοποιείται, ωστόσο σώζεται αυτούσιο και υποδηλώνει την ιδιαίτερη ιστορική σημασία της περιοχής για το Νομό Καρδίτσας, καθώς τέτοιους παλιούς μηχανισμούς είναι πολύ σπάνιο να συναντήσεις στην ύπαιθρο.

Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ Κ-ΧΑΛΑΒΡΕΖΙΟΥ (1878)

Το χωριό «κρύβει» ακόμη στα σπλάχνα της πολύ ενδιαφέρουσας ιστορίας του μια άγνωστη στους περισσότερους Καρδιτσιώτες, αλλά πολύ σημαντική μάχη για τη μετέπειτα απελευθέρωση της Θεσσαλίας.

Πρόκειται για τη μάχη του Κ-Χαλαμπρεζίου που έγινε το 1878, όπου επαναστάτες Έλληνες νίκησαν τους Τούρκους.

.Ο συντοπίτης ερευνητής της τοπικής ιστορίας και Λαογραφίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος έχει κάνει άριστη δουλειά στην συγκέντρωση στοιχείων γι’ αυτήν την αναμέτρηση, τα οποία δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας στο Νομό Καρδίτσας. Το KarditsaLive.Net τα εξασφάλισε από τον τοπικό ερευνητή με την συμβολή και του προέδρου της Τ.Κ. Κέδρου κ. Μανούκα και σας τα παρουσιάζουμε σήμερα:

Μεταφερόμενοι λοιπόν στο χρόνο κατά τον οποίο εκτυλίσσεται το γεγονός, πρέπει να πούμε ότι η Θεσσαλία είναι ακόμη υπό τουρκική κατοχή καθώς απελευθερώθηκε το 1881, δηλαδή 60 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Να σημειωθεί ότι η πρώτη εισβολή των Τούρκων στη Θεσσαλία έγινε το 1376 και στη συνέχεια έμεινε σκλαβωμένη σε αυτούς περί τα 500 χρόνια.

Σε ότι αφορά τη μάχη του Χαλαμπρεζίου-Κέδρου, ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρει:

«Το κάτω χωριό δεν υπήρχε, υπήρχαν λιγοστά σπίτια στο πάνω χωριό, η δε κοίτη του ποταμού Ονόχωνου ήταν τεράστια και με πολύ νερό, που το χειμώνα πλημμύριζε. Στο βιβλίο του Μιλτιάδη Σεϊζάνη με τίτλο «Η επανάσταση του 1878 σε ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΗΠΕΙΡΟ και ΘΕΣΣΑΛΙΑ» διαβάζουμε:

.Η τότε Ελληνική Κυβέρνηση Κουμουνδούρου αποφάσισε χωρίς να κηρύξει τον πόλεμο εναντίον της Τουρκίας, ο Ελληνικός Στρατός να αρχίσει τις πολεμικές εχθροπραξίες στην επαρχία Δομοκού, για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας καθώς και την ανάκληση της απόφασης, και πληροφορίες για τη μάχη Χαλαμπρεζίου - Κέδρου. Επίσης πληροφορίες έχουμε και από την εφημερίδα «ΕΥΒΟΙΑ» της Χαλκίδας με συντάκτη τον Γεώργιο Ν. Φιλάρετο. Θα αναφερθώ σε λίγες πολεμικές συγκρούσεις που έγιναν πριν τη μάχη Χαλαμπρεζίου, για να πάρετε μια εικόνα.

Στις 21 Ιανουαρίου έγινε η έξοδος του Ελληνικού Στρατού από τη Λαμία και με τις νικηφόρες μάχες εναντίον των Τούρκων, αφού είχαν εξουδετερώσει τα συνοριακά φυλάκια και τις διάφορες φρουρές της επαρχίας Δομοκού, έφθασαν στην κωμόπολη Δομοκό. Εκεί που όλα ήταν έτοιμα για την κατάληψη του φρουρίου Δομοκού, στις 26 με 27 του ιδίου μηνός, η κυβέρνηση διέκοψε τις εχθροπραξίες και διέταξε την επιστροφή του Ελληνικού Στρατού στη Λαμία. Με την ανάκληση της απόφασης, πολλοί υπαξιωματικοί και στρατιώτες αρνήθηκαν την επιστροφή τους στη Λαμία, επαναστάτησαν και δεν υπάκουσαν στις διαταγές των ανωτέρων τους. Μαζί με τους 170 ήταν και ο Επιλοχίας Δημήτριος Τερτίπης που τον όρισαν αρχηγό τους και αυτό ονομάστηκε σώμα των υπαξιωματικών.

.Όλους αυτούς που δεν υπάκουσαν η Κυβέρνηση τους κήρυξε λιποτάκτες από το Στράτευμα. Μετά από μικροσυμπλοκές που έκαναν με Τούρκους στα χωριά της επαρχίας Δομοκού, το σώμα των υπαξιωματικών κινήθηκε προς την επαρχία Αγράφων και στις 5 Φεβρουαρίου συναντήθηκαν στην Δρανίστα

- Κτιμένη με το σώμα του Δ. Σούτσου, που ήταν υπό την διοίκηση του Ισχόμαχου. Να δούμε την επαρχία Αγράφων και την οργάνωση των επαναστατικών σωμάτων. Τις πολεμικές επιχειρήσεις τις είχε αναλάβει ο Κων/νος Ισχόμαχος, Λοχαγός του Πυροβολικού, ο οποίος είχε μαζί του τον Γ. Φιλάρετο, δημοσιογράφο και Ι. Ιγγλέση, με βοηθούς επιμελητηρίου τον γηραιό Θεσσαλό Φαρμακίδη κ. Χ. Βαμβακά. Τα επαναστατικά σώματα των Αγράφων ήταν από την βορειοδυτική Φθιώτιδα και την περιοχή Φουρνά Ευρυτανίας. Την ίδια ημέρα που άρχισε ο Ελληνικός Στρατός τις εχθροπραξίες, άρχισαν και τα σώματα των Αγράφων τα οποία αποτελούνταν από άνδρες των προαναφερόμενων περιοχών. Αυτά ήταν:

- Ο Ν. Κοντογιάννης, Δήμαρχος Σπερχιάδας με 250-300 άνδρες.

- Οι αδελφοί Κων/νος και Δημήτριος Ζουλούμης, ο δεύτερος ήταν δικηγόρος.

- Ο Γ. Γαλής, Δήμαρχος Κτημενίων και Ι. Γρανίτσας, με αποσπασματάρχη τον Ελευθ. Δασκαλάκη με 200-250 άνδρες.

- Ο Ι. Καλαμαράς με 200 άνδρες, ο Ι. Ζισμάνης με 80 άνδρες, ο Θ. Λάζος με 50-70 άνδρες, ο Ε. Ραχιώτης με 20-25 άνδρες, ο Η. Ρούκας, Λοχαγός Πεζικού Βουλευτής Λοκρίδας, ο Κ. Χριστοδουλιάς, Χαρπής και ο οπλαρχηγός των Γρεβενών Θεόδωρος Ζιάκας, ηλικίας 80 ετών.

Από τους τοπικούς που οργάνωναν σώματα ήταν:

Ο Κων/νος Τσάπαλος από το Σμόκοβο με αποσπασματάρχες τον αδερφό του Δημήτριο και τον Μ. Αναγνωστόπουλο από την Ρεντίνα και οι φοιτητές Φ. Τσαπαλίδης από Σμόκοβο, οι αδελφοί Ξενοφών και Αιμίλιος Τσαμαγκίδης από την Ρεντίνα και Β. Δημητρακόπουλος.

Στις 19 Ιανουαρίου εκδίωξαν την τουρκική φρουρά από το Σμόκοβο.

Στις 23 Ιανουαρίου συνθηκολογεί η τουρκική φρουρά της Ρεντίνας μετά από τρεις ημέρες πολιορκίας και παραδίνεται.

Στο Τσαμάσι - Ανάβρα το σώμα του Ν. Κοντογιάννη έχει έρθει σε συμπλοκή με Τούρκους και Αλβανούς κατοίκους του χωριού, και τραυματίστηκε ο Δ. Γ. Δεδούσης.

Στο Ασλανάρ - Λεοντάρι, και στο Καρά-Χαλήλ, τραυματίσθηκαν δυο επαναστάτες, ο Β. Λεύτου και ο Δ. Αργυρίου και ένας νεκρός, ο Γεωργούσης από τη Σπερχιάδα. Νομίζω πως το δεύτερο χωριό είναι το Χάι-Χαλ, ένας διαλυμένος οικισμός.

Στις 25 Ιανουαρίου στο Μπαταλάρ (Κυψέλη) συνεπλάκησαν με κιρκάσιους Τούρκους κατοίκους του χωριού που συνέλαβαν και αιχμαλώτους. Έχουν κάνει επιδρομές και σε άλλα χωριά του κάμπου Καραλάρ (Γραμματικό), Κοπρεντζί (Γεφύρια), Φίλια, Κουβανάδες (Μελισσοχώρι) και Ζαρχανάδες (Δασοχώρι).

Επίσης τα ορεινά και ημιορεινά χωριά της περιοχής από Ασλανάρ μέχρι το Ζογλόπι (Ραχούλα), τα έχουν ελευθερώσει από τους Τούρκους. Ο Κων/νος Ισχόμαχος είναι στο Σμόκοβο, όπου οι επαναστάτες και πρόκριτοι της περιοχής, Μ. Αναγνωστόπουλος, Χασαπίδης, Τσιλιρίδης και άλλοι, έκαναν την επαναστατική επιτροπή και όρισαν γενικό αρχηγό της επαρχίας Αγράφων τον Κων/νο Ισχόμαχο με προσωρινή έδρα το Σμόκοβο. Μετά τις 26 με 27 Ιανουαρίου, όλες οι πολεμικές εχθροπραξίες είναι με ευθύνη των επαναστατών, διότι ο Ελληνικός Στρατός αποχώρησε. Μόνον με πυρομαχικά προμήθευε η Κυβέρνηση τους επαναστάτες που τα μετέφεραν μόνοι τους από τις αποθήκες της Λαμίας.

Ιδού πώς περιγράφει τη μάχη Χαλαμπρεζίου ο Σεϊζάνης:

.Στις 31 Ιανουαρίου στο Χαλαμπρέζι βρίσκονταν 300 άνδρες από τα σώματα των επαναστατών με επικεφαλής τους Δημήτριο Ζουλούμη, Ι. Ζισμάνη και Γ. Γαλή. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 4 μ.μ. στο νερόμυλο Χαλαμπρεζίου που είναι βορειοανατολικά του χωριού και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου περίπου, που τον χωρίζει ο Ονόχωνος ή Σοφαδίτης ποταμός, στρατοπεδεύουν 400 πεζοί και 200 ιππείς Τούρκοι στρατιώτες, ερχόμενοι από το χωριό Φίλια.

Μαθαίνοντας τον ερχομό των Τούρκων, οι επαναστάτες στέλνουν 25 άνδρες με επικεφαλής το Δ. Ζουλούμη και Βελούλα που πέρασαν το πλημμυρισμένο με νερό ποτάμι και κατέλαβαν την οχυρά θέση «σκάλα», που το όνομα σώζεται μέχρι σήμερα. Το υπόλοιπο σώμα έχω τη γνώμη πως άφησε το χωριό και ακροβολίσθηκε στη θέση που είναι σήμερα το υδραγωγείο του χωριού και στο ύψωμα «ταμπούρια», για να παρακολουθούν τις κινήσεις των Τούρκων που είναι στο νερόμυλο. Από την τοποθεσία «σκάλα», που έχουν πάει οι 25 άνδρες, ο νερόμυλος είναι πολύ κοντά, στα 200 μέτρα περίπου, που είναι στο βεληνεκές των όπλων τους. Από τη θέση αυτή άρχισαν να πυροβολούν τους Τούρκους.

Οι Τούρκοι έχουν αιφνιδιαστεί, τρέχουν για να σωθούν και  παίρνουν διαταγή να κινηθούν δυτικά του νερόμυλου όπου υπάρχει το ύψωμα «Μαγούλα» στα 400 μέτρα περίπου. Όμως αυτό το χωρίζει το ποτάμι που είναι πλημμυρισμένο, όπως προανέφερα και θα δυσκολευτούν να το περάσουν. Στην πρώτη φάση της μάχης έχουν εμπλακεί 25 άνδρες των επαναστατών, το υπόλοιπο σώμα που είναι στη θέση «Ταμπούρια» παρακολουθεί την εξέλιξη της μάχης που είναι 1000 μέτρα περίπου από το ύψωμα που θέλουν να καταλάβουν οι Τούρκοι.

Βλέποντας την πρόθεση των Τούρκων γίνεται ένας αγώνας δρόμου το ποιος θα φθάσει πρώτος για να καταλάβει το ύψωμα για να κερδίσει την μάχη. Πρώτος στο ύψωμα ανεβαίνει ο Τούρκος σημαιοφόρος με την συνοδεία του, αλλά δεν προλαβαίνει να υψώσει την οθωμανική σημαία, διότι την ίδια στιγμή ανέβηκαν και οι επαναστάτες στο ύψωμα, ο Ηρακλής Ι. Γιαταγάνας, ο Ανδρέας Σπανός και ο Ιωάννης Καρπενησιώτης. Ο Γιατανάνας σκοτώνει τον Τούρκο σημαιοφόρο και του παίρνει την οθωμανική σημαία, καθώς και αργυρά σκεύη που είχε πάνω του. Ακολούθησε τρίωρη μάχη με τους Τούρκους, αλλά οι επαναστάτες έχουν εδραιωθεί πάνω στο ύψωμα. Οι Τούρκοι αποσύρθηκαν από το πεδίο της μάχης με απώλειες 26 τραυματίες, νεκρούς και πνιγμένους στο ποτάμι στρατιώτες. Οι επαναστάτες ένα νεκρό και δύο τραυματίες.

Οι Τούρκοι έχασαν τη μάχη και υποχρεώθηκαν να οπισθοχωρήσουν και να επιστρέψουν προς τον Θεσσαλικό κάμπο, στο χωριό Φίλια, από εκεί που ήρθαν. Μετά τη μάχη οι επαναστάτες για λόγους ασφαλείας το ίδιο βράδυ άφησαν το Χαλαμπρέζι και έχουν πάει στο χωριό Θραψίμι για να διανυκτερεύσουν. Αυτή ήταν η μάχη, όπως μας την περιγράφει ο Σεϊζάνης. & η εφημερίδα «ΕΥΒΟΙΑ» της Χαλκίδας στις 11 Φεβρουαρίου 1878 με συντάκτη τον Γεώργιο Ν. Φιλάρετο, ο οποίος ήταν και ανταποκριτής των επαναστατών σε όλη τη διάρκεια των συγκρούσεων, γράφει τον τόπο καταγωγής αυτών που πήραν την οθωμανική σημαία και τα ονοματεπώνυμα των τραυματιών, εκτός του νεκρού επαναστάτη. Σωματάρχες στη δύναμη των επαναστατών στη μάχη Χαλαμπρεζίου ήταν ο Κώστας και Δημήτριος Ζουλούμης, Ι. Ζισμάνης, Γ. Γαλής και Ελευθ. Δασκαλάκης. Η μάχη διήρκησε 4 ώρες. Στη μάχη Καλαβρέζι την σημαία από τον Τούρκο σημαιοφόρο σκοτώνοντας αυτόν και άλλους πέντε που ήταν μαζί του, την πήραν ο Ηρακλής Ι. Γιαταγάνας από το χωριό Αρτοτίνα, ο Ιωάννης Καρπενησιώτης από το χωριό Σμόκοβο και ο Ανδρέας Γ. Σπανός από το χωριό Σέλιανη. Στη μάχη τραυματίστηκαν από το σώμα Ζουλούμη, ο Γεώργιος Καρπούζης από το χωριό Μπρούφλιανη και από το σώμα Γαλή ο Ανδρέας Νέλας από το χωριό Ροβολιάρι και εφονεύθη ένας.

Την επόμενη ημέρα, 1 Φεβρουαρίου, παρέδωσαν στο αρχηγείο των επαναστατών στο Σμόκοβο την οθωμανική σημαία και τα αργυρά σκεύη που βρέθηκαν επάνω στον Τούρκο σημαιοφόρο, καθώς και πέντε ίππους.

Στο ίδιο φύλλο της εφημερίδας γράφει: «Δια του ατμοπλοίου της εταιρίας απεστάλη εις Αθήνας, εντεύθεν διελθούσα η οθωμανική σημαία εν ή επαναστάται εκυρίευσαν εις την μάχη Καλαβρέζι, επίσης αργυρά σκεύη εκ της Μονής Βεσαρίωνας ευρεθέντα επί του σημαιοφόρου, ελπίζομεν ότι οι αρμόδιοι θέλουσι τα παρουσιάσει ως πειστήρια των ιεροσυλιών των Οθωμανών εις τους δυσπίστους πρέσβεις.»

Το επώνυμο του νεκρού επαναστάτη δεν το γράφει ο Φιλάρετος, αλλά ούτε και ο Σεϊζάνης. Ήταν ένας επαναστάτης από τα πολλά σώματα που έλαβαν μέρος στη μάχη. Φαίνεται ότι ήταν άγνωστος στους συμπολεμιστές του, διότι η συνάντησή τους στο Σμόκοβο  διήρκησε λίγες μόνο ημέρες. Στο σώμα το οποίο ήταν, εάν δεν πήρε αναφορά μετά τη μάχη, χάθηκαν τα ίχνη του και έμεινε άγνωστο το επώνυμό του. Όπως και να έχουν τα πράγματα, εμείς οφείλουμε να τιμήσουμε τον άγνωστο νεκρό επαναστάτη που σκοτώθηκε στη μάχη Χαλαμπρεζίου, που έδωσε την ζωή του για την ελευθερία της πατρίδας μας, καθώς τους τραυματίες, τους διακριθέντες και όλους όσους έλαβαν μέρος στην μάχη. Με τα στοιχεία τα οποία σας έχω παρουσιάσει, η μάχη Χαλαμπρεζίου είναι η πρώτη νίκη των επαναστατών εναντίον των Τούρκων και έγινε πέντε ήμερες μετά την αποχώρηση του Ελληνικού Στρατού. Η επιτυχία της μάχης Κ-Χαλαμπρεζίου οφείλεται:

Πρώτον, το ποτάμι που ήταν πλημμυρισμένο, τους καθυστέρησε να βρούνε κάποιο βατό πέρασμα, το πόρο που λέμε στον τόπο μας,  και αν και ήταν πιο κοντά, δεν μπόρεσαν να καταλάβουν το ύψωμα.

Δεύτερον, από την ανατολική πλευρά που ήρθαν οι Τούρκοι, το ύψωμα είναι βραχώδες και απότομο και τους καθυστέρησε, εκτός από τον Τούρκο σημαιοφόρο με τη συνοδεία του.

Τρίτον, τους πήρε η νύκτα και δεν μπόρεσαν να ανασυνταχθούν.

Τέταρτον, δεν γνώριζαν την δύναμη των επαναστατών, αν και είχαν διπλάσια δύναμη και με ένα επιπλέον όπλο, το ΙΠΠΙΚΟ.

Με λόγια δεν περιγράφεται η μάχη Χαλαμπρεζίου, όπως είχε εξελιχθεί με βάση την μορφολογία της περιοχής. Φανταστείτε 300 επαναστάτες να κατηφορίζουν από τα υψώματα «ταμπούρια» σε ένα ανοικτό και ξέφωτο χώρο για να καλύψουν την απόσταση των χιλίων μέτρων περίπου σε ελάχιστο χρόνο, για να καταλάβουν το ύψωμα «Μαγούλα» και να φωνάξουν «Γιούργια, Απάνω τους παιδιά». Και από την άλλη πλευρά οι 600 Τούρκοι στρατιώτες, πεζοί και ιππείς, να προσπαθούν να περάσουν το πλημμυρισμένο ποτάμι για τον ίδιο αντικειμενικό σκοπό. Μόνον οι 25 άνδρες που ήταν απέναντι στην οχυρά θέση «σκάλα» και παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα την εξέλιξη της μάχης, αυτοί είχαν απολαύσει το θέαμα της μάχης Χαλαμπρεζίου».

Καραγιάννης Φώτης

  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  •  
View the embedded image gallery online at:
https://www.karditsalive.net/karditsa/parousiaseis/%CE%BA%CE%AD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%BA-x%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%AD%CE%B6%CE%B9-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%B9%CF%8C-%CE%B3%CE%B5%CE%BC%CE%AC%CF%84%CE%BF-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%BB%CE%AE%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82%E2%80%A6#sigProIdc068a33cb8

.
.
 
 
.
.
 
 

.

Τελευταία τροποποίηση στις25 Οκτωβρίου 2020, 11:40

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης:

  • Ημερίδα ενημέρωσης από την ΑΝΚΑ σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις για ιδιωτικά έργα του προγράμματος LEADER (+Φωτο +Βίντεο) Ημερίδα ενημέρωσης από την ΑΝΚΑ σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις για ιδιωτικά έργα του προγράμματος LEADER (+Φωτο +Βίντεο)
    22 Σεπτεμβρίου 2026, 19:12
  • Προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης την Τετάρτη (23/9) σε τμήματα της Καρδίτσας, στο Καλλιφώνι και στο Ασημοχώρι Προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης την Τετάρτη (23/9) σε τμήματα της Καρδίτσας, στο Καλλιφώνι και στο Ασημοχώρι
    22 Σεπτεμβρίου 2026, 15:10
  • Βλάβη στην ηλεκτροδότηση επηρεάζει το βράδυ της Δευτέρας (21/9) τις Δ.Ε. Σοφάδων, Παλαμά και Κάμπου Βλάβη στην ηλεκτροδότηση επηρεάζει το βράδυ της Δευτέρας (21/9) τις Δ.Ε. Σοφάδων, Παλαμά και Κάμπου
    21 Σεπτεμβρίου 2026, 22:27
  • Την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου η κηδεία της Αικατερίνης Καρατόλιου Την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου η κηδεία της Αικατερίνης Καρατόλιου
    21 Σεπτεμβρίου 2026, 18:58
επιστροφή στην κορυφή

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Ενδοκρινολόγος - Διαβητολόγος "Δρ Ελευθερία Γ. Μπάρμπα"

Ν. Πλαστήρα 3 & Ιεζεκιήλ, Καρδίτσα 43100
2441076937
https://endocrinologoskarditsa.gr

Ενδοκρινολόγος - Διαβητολόγος "Δρ Ελευθερία Γ. Μπάρμπα"

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος "Δήμητρα Λ. Στρατίκη"

Χατζημήτρου 43, Καρδίτσα 43100
2441022720
https://www.instagram.com/dietstratiki

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος "Δήμητρα Λ. Στρατίκη"

Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος "Σταυρούλα Δ. Νούκα"

Χαρίτου 17, Καρδίτσα 43100
2441072993

Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος "Σταυρούλα Δ. Νούκα"

Κέντρο Ειδικών Θεραπειών 'Ο Κύβος του Ρούμπικ'

Δημ. Λάππα 47, Καρδίτσα 43132
2441181400

Κέντρο Ειδικών Θεραπειών 'Ο Κύβος του Ρούμπικ'

Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος "Γρηγόρης Α. Καρπενησιώτης"

Σταμούλη 3-5 (Έναντι Αγ. Κωνσταντίνου), Καρδίτσα 43100
2441027077

Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος "Γρηγόρης Α. Καρπενησιώτης"

Κέντρο Λογοθεραπείας 'Τέχνη Λόγου & Μάθησης'

Καποδιστρίου 13, Καρδίτσα 43100
https://texnilogoumathisis.gr

Κέντρο Λογοθεραπείας 'Τέχνη Λόγου & Μάθησης'

Βιοπαθολόγος - Μικροβιολόγος "Ελένη Μηλίτση"

Σταμούλη 3, Καρδίτσα 43100
2441020225

Βιοπαθολόγος - Μικροβιολόγος "Ελένη Μηλίτση"

Ειδική Παθολόγος 'Εξάρχου - Παπασπυροπούλου Ευαγγελία'

Ελευθερίου Βενιζέλου 3, Σοφάδες 43300
2443300524

Ειδική Παθολόγος 'Εξάρχου - Παπασπυροπούλου Ευαγγελία'

Πλαστικός Χειρουργός 'Απόστολος Β. Παγανός'

Νικηταρά 11, Καρδίτσα 43100
6945956146
https://www.paganos.gr/

Πλαστικός Χειρουργός 'Απόστολος Β. Παγανός'

Ρευματολόγος "Γεωργία Τσέλιου - Κατσούλη"

Γρ. Λαμπράκη 17, Καρδίτσα 43100
2441079001

Ρευματολόγος "Γεωργία Τσέλιου - Κατσούλη"

Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Παιδιού 'Ανάπτυξη 'Λόγου'

Α. Παπανδρέου 41, Καρδίτσα 43100
2441551860

Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Παιδιού 'Ανάπτυξη 'Λόγου'

Ειδικός Παθολόγος "Δημήτριος Β. Αλεξανδρίδης"

Ιεζεκιήλ 34, Καρδίτσα 43100
2441040311

Ειδικός Παθολόγος "Δημήτριος Β. Αλεξανδρίδης"

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια 'Στάμου Ειρήνη'

Βότση 2, Καρδίτσα 43100

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια 'Στάμου Ειρήνη'

'Πρόληψη και Διάγνωση' Πρότυπο Εργαστήριο Μικροβιολογίας - Βιοπαθολογίας

Κουμουνδούρου 35, Καρδίτσα 43100
2441026900

'Πρόληψη και Διάγνωση' Πρότυπο Εργαστήριο Μικροβιολογίας - Βιοπαθολογίας

Ιδιωτικό Διαγνωστικό Εργαστήριο "Βιοmedicine"

Κουμουνδούρου 40, Καρδίτσα 43100
2441103333

Ιδιωτικό Διαγνωστικό Εργαστήριο "Βιοmedicine"

Παιδοψυχίατρος "Ευθαλία Τζίλα"

Δημητρίου Λάππα 87 & Ηρώων Πολυτεχνείου, Καρδίτσα 43100

Παιδοψυχίατρος "Ευθαλία Τζίλα"

Ειδικός Παθολόγος - Διαβητολόγος 'Κωνσταντίνος Απ. Κουτσιανάς"

Γακιοπούλου 16, Καρδίτσα 43100
2441080105

Ειδικός Παθολόγος - Διαβητολόγος 'Κωνσταντίνος Απ. Κουτσιανάς"

Ειδικός Αλλεργιολόγος 'Δημήτρης Ηλ. Κίτσος'

Υψηλάντου 24, Καρδίτσα 43100
2441304955

Ειδικός Αλλεργιολόγος 'Δημήτρης Ηλ. Κίτσος'

Ειδικός Καρδιολόγος "Γεώργιος Κοντορούπης"

Γρηγορίου Λαμπράκη 38, Παλαμάς 43200
244110045 2444024221

Ειδικός Καρδιολόγος "Γεώργιος Κοντορούπης"

Διαγνωστικό Εργαστήριο "Έρευνα και Υγεία"

Χαρίτου 20, Καρδίτσα 43100
2441026913
http://www.eky.gr/

Διαγνωστικό Εργαστήριο "Έρευνα και Υγεία"

Ειδικός Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος "Γεώργιος Μάνθος"

Αζά 2 & Ιεζεκιήλ, Καρδίτσα 431 00, Ελλάδα
2441077676

Ειδικός Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος "Γεώργιος Μάνθος"

Ειδικός Ενδοκρινολόγος - Διαβητολόγος 'Χριστίνα Γ. Σακκά'

Χαρίτου 11, Καρδίτσα 43100
2441070101

Ειδικός Ενδοκρινολόγος - Διαβητολόγος 'Χριστίνα Γ. Σακκά'

Ιατρός Βιοπαθολόγος - Μικροβιολόγος 'Παγάνα Μάγδα'

Ν. Χαρίτου 10, Καρδίτσα 15341
2441028838

Ιατρός Βιοπαθολόγος - Μικροβιολόγος 'Παγάνα Μάγδα'

Παιδίατρος - Νεογνολόγος "Κάριν Αδάμου - Kraaijenbrink"

Ιεζεκιήλ 9 (έναντι Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου), Καρδίτσα 43100
2441101567

Παιδίατρος - Νεογνολόγος "Κάριν Αδάμου - Kraaijenbrink"

Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος "Σπυρίδων Λ. Λαδιάς"

Χατζημήτρου 18, Καρδίτσα 43132
2441071828

Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος "Σπυρίδων Λ. Λαδιάς"

Ψυχολόγος 'Ζενζεφύλλη Σεβαστή'

Πλαστήρα 18 & Κρατερού 2, Καρδίτσα 43100
2441076351

Ψυχολόγος 'Ζενζεφύλλη Σεβαστή'

Ενδοκρινολόγος - Διαβητολόγος "Γεώργιος Νικ. Κατσούλης"

Γρ. Λαμπράκη 17, Καρδίτσα 43100
2441079005

Ενδοκρινολόγος - Διαβητολόγος "Γεώργιος Νικ. Κατσούλης"

Ειδικός Αλλεργιολόγος "Ηλίας Χρ. Καραμαγκιόλας"

Υψηλάντου & Βάλβη 19, Καρδίτσα 43100
2441073442

Ειδικός Αλλεργιολόγος "Ηλίας Χρ. Καραμαγκιόλας"

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος "Νικολέτα Β. Μαγαλιού"

Ηρώων Πολυτεχνείου & Δ. Λάππα 87, Καρδίτσα 43100
2441075833

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος "Νικολέτα Β. Μαγαλιού"

Ειδικός Παθολόγος 'Αθηνά Γ. Λάζου'

Ν. Χαρίτου 10, Καρδίτσα 43100
2441024656

Ειδικός Παθολόγος 'Αθηνά Γ. Λάζου'

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος "Θωμάς Γ. Καφφές"

Χαρίτου 13, Καρδίτσα 43100
2441071445

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος "Θωμάς Γ. Καφφές"

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Η εταιρεία 'Θαλάσσιος Κόσμος Α.Ε.Β.Ε.' επιθυμεί να προσλάβει Τεχνικούς Συντήρησης

Η εταιρεία 'Θαλάσσιος Κόσμος Α.Ε.Β.Ε.' επιθυμεί να προσλάβει Τεχνικούς Συντήρησης

Η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ Α.Ε.(ΤΥΡΑΣ) ζητά να προσλάβει προσωπικό

Η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ Α.Ε.(ΤΥΡΑΣ) ζητά να προσλάβει προσωπικό

Πωλείται μονοκατοικία τριών επιπέδων στο καταπράσινο Πευκόφυτο Καρδίτσας

Πωλείται μονοκατοικία τριών επιπέδων στο καταπράσινο Πευκόφυτο Καρδίτσας

Η Αποκατάσταση Α.Ε. αναζητά για εργασία Νοσηλευτές και Βοηθούς Νοσηλευτές

Η Αποκατάσταση Α.Ε. αναζητά για εργασία Νοσηλευτές και Βοηθούς Νοσηλευτές

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  • Ονοματοδοσία δρόμου στον Άγιο Ακάκιο προς τιμήν 27χρονου που έπεσε στο καθήκον
    22 Σεπτεμβρίου 2026, 19:20
  • Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου η κηδεία της Αγορής Καφαντάρη
    22 Σεπτεμβρίου 2026, 19:20
  • Ημερίδα ενημέρωσης από την ΑΝΚΑ σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις για ιδιωτικά έργα του προγράμματος LEADER (+Φωτο +Βίντεο)
    22 Σεπτεμβρίου 2026, 19:12
  • Πρόταση να μετονομαστεί η Τ.Κ. Πορτής σε «Αθήναιον» συζητά το Δημοτικό Συμβούλιο Μουζακίου
    22 Σεπτεμβρίου 2026, 19:10
  • Εγκρίθηκε η λειτουργία παραρτημάτων νηπιαγωγείων σε Μυρίνη και Γεφύρια
    22 Σεπτεμβρίου 2026, 18:17
  • Super League: Ομόφωνο “ναι” στη μελέτη για κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων
    22 Σεπτεμβρίου 2026, 18:12
  • Ηγουμενίτσα: Πάνω από 300 κιλά κάνναβης εντοπίστηκαν κρυμμένα σε φορτηγό
    22 Σεπτεμβρίου 2026, 17:40
  • Γερμανία: F-16 συνετρίβη στην αεροπορική βάση Σπανγκντάλεμ – Αναφορές για τραυματία
    22 Σεπτεμβρίου 2026, 17:37
  • Δημήτρης Παπακώστας: Πάλι ο ΔΕΔΔΗΕ Άρτας … βαθμό κάτω από τη βάση : Μη συνεκτικό το όλο σύστημα ανθεκτικότητας
    22 Σεπτεμβρίου 2026, 17:27
  • Ήπειρος: Κεραυνός σκότωσε 88 πρόβατα στα Γιάννενα – Ζημιές από ανεμοστρόβιλο στο Σούλι
    22 Σεπτεμβρίου 2026, 17:05
  • Β. Τσιάκος: Τα μόνα δέντρα που έκοψε η Δημοτική Αρχή ήταν δύο πλατάνια στην Δικαστηρίων
    22 Σεπτεμβρίου 2026, 16:32
  • Qatargate: Ανακλήθηκε το ένταλμα για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο
    22 Σεπτεμβρίου 2026, 16:05
  • Δυσχέρεια στην πληρωμή της εργολαβίας των ψηφιακών υδρομέτρων στα χωριά του Δήμου Καρδίτσας
    22 Σεπτεμβρίου 2026, 16:05
  • Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Επαρχιακή Οδό Ιτέας – Φύλλου από 24 Σεπτεμβρίου έως και τις 9 Οκτωβρίου
    22 Σεπτεμβρίου 2026, 15:55
  • Διαχείριση υδάτων: Για «αρνητική» προς τα συμφέροντα της Θεσσαλίας εισήγηση Χατζηδάκη άφησε να εννοηθεί ο Βασ. Τσιάκος
    22 Σεπτεμβρίου 2026, 15:53
  • Ρόδος: ΕΔΕ για τον θάνατο του πυροσβέστη κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης
    22 Σεπτεμβρίου 2026, 15:41
  • Ελλάδα: Πάνω από 20 εκατ. τουρίστες στο επτάμηνο – Αύξηση 8,6% στην ταξιδιωτική κίνηση
    22 Σεπτεμβρίου 2026, 15:35
  • Λίμνη Πλαστήρα: Ενημερωτική εκδήλωση για τις ιδιωτικές επενδύσεις μέσω του Leader
    22 Σεπτεμβρίου 2026, 15:29
  • Συνάντηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα με τον Πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν
    22 Σεπτεμβρίου 2026, 15:23
  • Τύρναβος: Συνελήφθη 56χρονος με καταδίκη 10 ετών για διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών
    22 Σεπτεμβρίου 2026, 15:21
.

Αθλητισμος

Super League: Ομόφωνο “ναι” στη μελέτη για κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων

Super League: Ομόφωνο “ναι” στη μελέτη για κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων

22 Σεπτεμβρίου 2026, 18:12

Α.Ε. Μουζακίου: Ολοκλήρωση συνεργασίας με τον Δημήτρη Φιλίππου

Α.Ε. Μουζακίου: Ολοκλήρωση συνεργασίας με τον Δημήτρη Φιλίππου

22 Σεπτεμβρίου 2026, 08:49

Ολυμπιακός: Έφυγε από τη ζωή ο Μίλτον Βιέρα σε ηλικία 80 ετών

Ολυμπιακός: Έφυγε από τη ζωή ο Μίλτον Βιέρα σε ηλικία 80 ετών

21 Σεπτεμβρίου 2026, 21:15

Super League 2: «Τεσσάρα» η ΑΕΛ, στην κορυφή το Μαρκό – Η βαθμολογία

Super League 2: «Τεσσάρα» η ΑΕΛ, στην κορυφή το Μαρκό – Η βαθμολογία

21 Σεπτεμβρίου 2026, 19:37

Nations League: Σχεδόν τρεις εβδομάδες η διακοπή των πρωταθλημάτων – Τέσσερα ματς για την Ελλάδα

Nations League: Σχεδόν τρεις εβδομάδες η διακοπή των πρωταθλημάτων – Τέσσερα ματς για την Ελλάδα

21 Σεπτεμβρίου 2026, 18:25

Σάκκαρη – Βέκιτς: Ήττα 2-0 σετ και αποκλεισμός στη Σιγκαπούρη

Σάκκαρη – Βέκιτς: Ήττα 2-0 σετ και αποκλεισμός στη Σιγκαπούρη

21 Σεπτεμβρίου 2026, 17:51

Νικηφόρο πέρασμα του ΠΑΟΚ από το Αγρίνιο

Νικηφόρο πέρασμα του ΠΑΟΚ από το Αγρίνιο

20 Σεπτεμβρίου 2026, 23:11

Αρθρα

Δημήτρης Παπακώστας: Πάλι ο ΔΕΔΔΗΕ Άρτας … βαθμό κάτω από τη βάση : Μη συνεκτικό το όλο σύστημα ανθεκτικότητας

Δημήτρης Παπακώστας: Πάλι ο ΔΕΔΔΗΕ Άρτας … βαθμό κάτω από τη βάση : Μη συνεκτικό…

22 Σεπτεμβρίου 2026, 17:27

Σωτ. Παπαγεωργίου: "70 λεπτά/λίτρο ο ειδικός φόρος στη βενζίνη: η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να προχωρήσει στην προσωρινή μείωση του ΕΦΚ"

Σωτ. Παπαγεωργίου: "70 λεπτά/λίτρο ο ειδικός φόρος στη βενζίνη: η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να προχωρήσει…

21 Σεπτεμβρίου 2026, 09:38

Φωτεινή Πλακιά: Ιανός, 6 χρόνια πότε πέρασαν;

Φωτεινή Πλακιά: Ιανός, 6 χρόνια πότε πέρασαν;

19 Σεπτεμβρίου 2026, 11:26

Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου: Ο πολιτισμός ως επιλογή και ως ευθύνη

Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου: Ο πολιτισμός ως επιλογή και ως ευθύνη

18 Σεπτεμβρίου 2026, 15:48

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

« Σεπτέμβριος 2026 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ

  • Καρδίτσα
  • Θεσσαλία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Άρθρα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑ ΔΗΜΟ

  • Δ. Αργιθέας
  • Δ. Καρδίτσας
  • Δ. Λ. Πλαστήρα
  • Δ. Μουζάκιου
  • Δ. Παλαμά
  • Δ. Σοφάδων

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

  • Γ Εθνική
  • ΕΠΣ Καρδίτσας
  • ΑΣΚ
  • Α1 ΕΣΚΑΘ
  • ΣΠΑΚ
  • Ελπίδες Καρδίτσας
  • Στίβος

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

  • Άρτα
  • Ευρυτανία
  • Λάρισα
  • Μαγνησία
  • Τρίκαλα
  • Φθιώτιδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

  • Επικοινωνία
  • Γ.Ε.ΜΗ.: 129895403000
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • YouTube
  • Συνδρομή στο RSS

Copyright © 2009 - 2026 Karditsalive.net. All rights reserved. Κατασκευή ιστοσελίδων Centiva