KarditsaLive.Net
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Αναζήτηση
  • RSS
  • Επικοινωνία με το KarditsaLive.Net
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΚΑΡΔΙΤΣΑ
    • Ειδήσεις ανά Δήμο
      • Αργιθέας
      • Καρδίτσας
      • Μουζακίου
      • Λίμνης Πλαστήρα
      • Παλαμά
      • Σοφάδων
    • Τοπική Επικαιρότητα
    • Κοινωνικά – Αστυνομικά
    • Εκδηλώσεις
    • Ανακοινώσεις
    • Υγεία
    • Πολιτικά
    • Παρουσιάσεις
    • Εργασία
    • Αναγγελίες Τελετών
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Θεσσαλία
      • Λάρισα
      • Μαγνησία
      • Τρίκαλα
      • Θεσσαλία
    • Ελλάδα
      • Επικαιρότητα
      • Κοινωνικές - Αστυνομικές
      • Ανακοινώσεις
      • Πολιτικά
      • Οικονομικά
      • Επιστημονικά - Τεχνολογικά
      • Εκδηλώσεις
      • Εργασία
      • Υγεία
    • Κόσμος
      • Υγεία
      • Οικονομικά
      • Πολιτικά
      • Επικαιρότητα
      • Εκδηλώσεις
      • Επιστήμη - Τεχνολογία
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • Βόλεϊ
    • Αλλα Αθλήματα
    • Τυχερά Παιχνίδια
    • Super League
    • Super League 2
    • Γ'Εθνική
    • Ερασιτεχνικό
    • Ποδόσφαιρο Γυναικών
    • Διεθνή
    • Μπάσκετ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δρ Δημ. Μπεσλεμές: Ικανοποιητική η φετινή σοδειά βαμβακιού στην Καρδίτσα (+Φωτο +Βίντεο)

Σοφάδες: Πυρκαγιά προκάλεσε ζημιές σε βαμβακοσυλλεκτική μηχανή και έκαψε περίπου ένα τόνο βαμβάκι

Δήμος Καρδίτσας: Σύμβαση 73.656 ευρώ για παρεμβάσεις στα σχολικά συγκροτήματα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Με σοβαρά εγκαύματα μεταφέρθηκε γυναίκα από περιοχή του Δήμου Παλαμά στη μονάδα του Γ.Ν. Λάρισας

Προσωρινή άδεια λειτουργίας πήραν τα γήπεδα Μασχολουρίου και Γεφυρίων

Συνεδριάζει την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας

Με στόχο την τρίτη συνεχόμενη νίκη η Αναγέννηση υποδέχεται τον ΠΑΟΚ Β'

Συνεδριάζει την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου το Δ.Σ. Μουζακίου

.
.
.
.
.
.
.
.
.

Θερμό το κλίμα για την υπουργό Κύριο

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 01:22
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Κατηγορία Αγροτικά
  • Εκτύπωση
  • E-mail

Κατερίνα ΜπατζελήΣκηνές έντονης διαμαρτυρίας με πανό και συνθήματα κατά της ακολουθούμενης αγροτικής πολιτικής εκτυλίχθηκαν από στελέχη της Π.Α.Σ.Υ. στο δημαρχείο της Στυλίδας όπου διεξαγόταν ανοιχτή εκδήλωση που είχε οργανώσει η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κα Κατερίνα Μπατζελή.


Τα στελέχη του Π.Α.Σ.Υ. ζήτησαν να παρέμβουν για να καταγγείλουν παρόμοιες εκδηλώσεις τις οποίες χαρακτήρισαν «φιέστα» τονίζοντας ότι θα πρέπει να διευρυνθεί ο διάλογος για την στήριξη του εισοδήματος.

Οι τόνοι ανέβηκαν αρκετές φορές μεταξύ των συγκεντρωμένων. Λίγο αργότερα τα στελέχη του Π.Α.Σ.Υ. κάλεσαν τους αγρότες στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν με τρακτέρ στα διόδια της Πελασγίας, επέδωσαν το ψήφισμα τους στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και αποχώρησαν.

Η αντίδραση της υπουργού ήταν δυναμική. «Αν δεν τολμήσουμε μεθοδικά, με δομές και πολιτικές, αυτός ο τόπος δεν θα πάει μπροστά και ούτε θα απομακρύνει τις πολιτικές δυνάμεις, που κάθε φορά που μια κυβέρνηση όπως το ΠΑΣΟΚ έρχεται σε ανοιχτό διάλογο με τον κόσμο, να λοιδορείται και να διασπάται αυτή η επαφή με τον κόσμο. Το ΠΑΣΟΚ είναι λαός, κόμμα δυναμικό και δεν θα στερήσει κανένας αυτήν τη σχέση κοινωνίας - ΠΑΣΟΚ» ήταν το σχόλιο από την πλευρά της Κατερίνας Μπατζελή λίγα λεπτά μετά την αποχώρηση του Π.Α.Σ.Υ. από την αίθουσα.



Συνέντευξη έδωσε στην εφημερίδα Επενδυτής η Κα Μπατζελή στον δημοσιογράφο Θοδωρή Παναγούλη και απάντησε σε διάφορα ερωτήματα όπως για το πιθανό κλείσιμο των δρόμων, τον κοινωνικό διάλογο που εφαρμόζει το υπουργείο και η κυβέρνηση συνολικά αλλά και για το μέλλον του αγρότη. Μερικά σημεία της συνέντευξης:

Είπαν κάποιοι ότι είστε τυχερή που κόπηκε η εθνική οδός στα Τέμπη από τις κατολισθήσεις γιατί αλλιώς θα την έκοβαν οι αγρότες...

"Κινητοποιήσεις αγροτών μπορούν, κ. Παναγούλη, να γίνουν και αλλού. Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων αποτελούν ένα από τα κεκτημένα τους. Το ζήτημα είναι πότε γίνονται, γιατί γίνονται και τι επιδιώκεται να επιτευχθεί. Εν προκειμένω το ζήτημα είναι αν υπάρχουν προβλήματα που ζητούν άμεση λύση ή αν μιλάμε για προβλήματα μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, των οποίων η λύση πρέπει να αποτελέσει μέρος μιας συνολικής στρατηγικής. Οι αγρότες γνωρίζουν ότι γίνονται σημαντικότατες προσπάθειες επίλυσης διαχρονικών προβλημάτων με σημαντικότατες επιπτώσεις στην εισοδηματική τους κατάσταση, όπως το ΟΣΔΕ. Από την άλλη, μέσα σε δύο μήνες έχουν ήδη υιοθετηθεί πολιτικές οι οποίες ελαφρύνουν την οικονομική τους επιβάρυνση από την κρίση που ταλανίζει την ελληνική οικονομία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι ρυθμίσεις χρεών, η αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ, το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης."

Παρ' ότι, με την ανάληψη των καθηκόντων σας, «μπήκατε δυναμικά» εξαγγέλλοντας πολιτικές, μέχρι σήμερα βλέπουμε το υπουργείο να ασχολείται κυρίως με την καθημερινή διαχείριση. Είναι τελικά αναπόφευκτο;

"Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι ένα παραγωγικό υπουργείο με μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό εύρος. Οι συνδιαλλασσόμενοι είναι πολλοί και με πολλά αιτήματα, αλλά και διαφοροποιήσεις. Ένα τρέχον αίτημα από αυτά που λέτε «καθημερινής διαχείρισης» μπορεί για την τοπική ή περιφερειακή κοινωνία να είναι θέμα στρατηγικής για την ανάπτυξη της.

Επιπλέον, ζητήματα όπως αυτό της ψηφιοποίησης, δηλαδή της ολοκλήρωσης του συστήματος πληρωμών των κοινοτικών επιδοτήσεων, θα μπορούσε κανείς να τα θεωρήσει «διαχείρισης». Κι όμως, είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας. Αν το έργο δεν κλείσει τους επόμενους μήνες, θα έχει πολύ σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στους αγρότες και, κατ' επέκταση, στην ελληνική οικονομία.

Ταυτόχρονα, επεξεργαζόμαστε, σε συνεργασία με τους οικονομικούς και κοινωνικούς εταίρους στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου που ξεκινάμε, τον «οκτάλογο» της αγροτικής στρατηγικής μας. Αφορά κυρίως ζητήματα που σχετίζονται με την αγορά, το κόστος των προϊόντων, την πιστοποίηση και επισήμανση των προϊόντων, την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, την κατάρτιση και επαγγελματική κατοχύρωση των αγροτών. Επίσης την πολιτική μας στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπως αυτή διαμορφώνεται για μετά το 2013."

Τι περιμένετε να πετύχετε με τον κοινωνικό αγροτικό διάλογο που ξεκινάτε;

"Για εμάς ο κοινωνικός διάλογος και η διαβούλευση με τους θεσμούς της οικονομίας και της κοινωνίας αποτελούν δύο από τα βασικά δείγματα της πολιτικής μας και της ιδεολογίας μας. Δεν αποτελούν τακτικισμό, αλλά διαδικασία για τη σύναψη κοινωνικού συμβολαίου σε κάθε παραγωγικό τομέα. Θέτουμε στο τραπέζι των συζητήσεων θέματα όπως οι πολιτικές γης, το κόστος παραγωγής, οι θέσεις μας για τη μετά το 2013 ΚΑΠ, η ασφαλής και βιώσιμη διαχείριση των εισροών και κυρίως των φυτοφαρμάκων, η αναμόρφωση του ΕΑΓΑ, η ασφάλεια των τροφίμων, η λειτουργία της αγοράς των γεωργικών προϊόντων. Και όλα αυτά στα στενά περιθώρια των αμέσως επόμενων ενός ή δύο μηνών, γιατί πραγματικά ζούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει με γοργούς ρυθμούς.

Φυσικά, το μεγάλο στοίχημα δεν είναι, μόνο, να αποφασίσουμε και να νομοθετήσουμε τις μεγάλες αλλαγές. Είναι οι νέες πολιτικές να γίνουν κατανοητές, αποδεκτές και να εμπεδωθούν από τους ίδιους τους παραγωγούς και όλους τους εμπλεκόμενους στην αγροτική οικονομία. Το να αλλάξεις νοοτροπία και πρακτικές στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στην αλιεία, στους διάφορους κλάδους, αλλά και στην αγορά τροφίμων, αποτελεί ένα ποιοτικό άλμα της οικονομίας μας. Η γεωργία με τη διευρυμένη έννοια της πρέπει να φύγει από τα στενά όρια της πρωτογενούς παραγωγής και να περάσει δυναμικά στον δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα με την προσφορά υπηρεσιών στην κοινωνία."

Άλλαξε μια κυβέρνηση και ήρθε μια άλλη. Άλλαξε ένας υπουργός και ήρθε ένας άλλος. Πότε θα δει ο Έλληνας αγρότης, χειροπιαστά, τα αποτελέσματα των «πολιτικών ΠΑΣΟΚ»;

"Υποσχεθήκαμε μια ανταγωνιστική και βιώσιμη γεωργία, που διεκδικεί εισόδημα μέσα από μια αγορά που ρυθμίζεται και εποπτεύεται και στηρίζεται στις επιδοτήσεις για να αντιμετωπίσει διαρθρωτικές αδυναμίες και κρίσεις. Υποσχεθήκαμε διαφάνεια και λογοδοσία και ένα κράτος που εξυπηρετεί τον αγρότη αποτελεσματικά, αναλαμβάνοντας τα βάρη που του ανήκουν. Δρομολογούμε αυτές τις αλλαγές, χωρίς καθυστερήσεις.

Δεν πρόκειται να στηρίξουμε τους αγρότες με ευκαιριακά «πακέτα» που δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα τους και μειώνουν την αξιοπιστία μας. Θα προχωρήσουμε σε αλλαγές που διαμορφώνουν ένα σταθερό πλαίσιο για να προγραμματίζουν και να δραστηριοποιούνται οι αγρότες στην απαραίτητη ανακατανομή των πόρων, σε κίνητρα για πιο ανταγωνιστικές δομές."

Τελικά, έχει μέλλον το αγροτικό επάγγελμα στην Ελλάδα, και με ποιες προϋποθέσεις;

"Θέλω να είμαι ξεκάθαρη. Ναι, το αγροτικό επάγγελμα έχει, μέλλον, και αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις νέες μορφές καλλιέργειας, αλλά και με την πολιτεία εταίρο, συμπαραστάτη. Δε θέλουμε αγρότες επαίτες. Αντιθέτως, μέσα από ένα πλαίσιο διαφάνειας θέλουμε ο αγρότης να γνωρίζει τα δικαιώματα, αλλά και τις υποχρεώσεις του."

Εξαγγείλατε αναδιάρθρωση του «Μπαλτατζή». Προς ποια κατεύθυνση; Ποια θα είναι η νέα φιλοσοφία;

"Δυστυχώς, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία, μεταξύ άλλων, έκανε εγγραφή στο πρόγραμμα ύψους 700 εκατ. ευρώ χωρίς να υπάρχουν τα χρήματα! Δηλαδή, δεν έχουμε επαρκή χρηματοδότηση. Συνεπώς είναι αναγκαίο να γίνουν αλλαγές στο επιχειρησιακό πρόγραμμα γεωργίας. Σχέδια βελτίωσης με νέους τρόπους άρδευσης και χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εφαρμογή της πολλαπλής συμμόρφωσης χρήσης και καταστροφής των φυτοφαρμάκων, επιδότηση επιτοκίων για τις επενδυτικές δραστηριότητες των νέων αγροτών, σώμα ελεγκτών εδαφών διότι πρέπει να αποφευχθεί τάχιστα η επιμόλυνση των υδάτινων πόρων, ενώ η πολιτική αγροτικής γης θα συνδυαστεί άμεσα με τα αποτελέσματα του ΟΣΔΕ, βάσει του οποίου θα έχουμε και μια πρώτη καταγραφή ενός αγροτικού κτηματολογίου.

Επίσης, είναι σημαντικό -σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών- να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στους κλάδους πριν το τελικό προϊόν φθάσει στον καταναλωτή. Η διαδρομή από τον παραγωγό μέχρι τον καταναλωτή είναι πολυδαίδαλη και, συνεπώς, το μεγαλύτερο ελεγκτικό έργο πρέπει να επικεντρωθεί στο ενδιάμεσο στάδιο, που είναι η συγκέντρωση και η διανομή. Στόχος μας είναι η καλύτερη αμοιβή του παραγωγού από την αγορά."

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

επιστροφή στην κορυφή

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πωλείται μονοκατοικία τριών επιπέδων στο καταπράσινο Πευκόφυτο Καρδίτσας

Πωλείται μονοκατοικία τριών επιπέδων στο καταπράσινο Πευκόφυτο Καρδίτσας

Η εταιρεία 'SEA WORLD Α.Ε.Β.Ε.' επιθυμεί να προσλάβει Τεχνικό Συντήρησης Εγκαταστάσεων

Η εταιρεία 'SEA WORLD Α.Ε.Β.Ε.' επιθυμεί να προσλάβει Τεχνικό Συντήρησης Εγκαταστάσεων

Εταιρεία αναζητά υπάλληλο γραφείου στο Λεοντάρι Καρδίτσας

Εταιρεία αναζητά υπάλληλο γραφείου στο Λεοντάρι Καρδίτσας

Η Αποκατάσταση Α.Ε. αναζητά για εργασία Νοσηλευτές και Βοηθούς Νοσηλευτές

Η Αποκατάσταση Α.Ε. αναζητά για εργασία Νοσηλευτές και Βοηθούς Νοσηλευτές

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  • Φυτεία κάνναβης σε δύσβατη περιοχή της Μεσσηνίας ξετρύπωσαν οι αστυνομικοί - Πάνω από 500.000 ευρώ θα έβγαζαν οι "καλλιεργητές"
    24 Οκτωβρίου 2026, 18:08
  • Α' ΕΠΣΚ: Χωρίς απώλειες συνέχισαν Ατρόμητος και Α.Ε. Μουζακίου (+Φωτο)
    24 Οκτωβρίου 2026, 18:02
  • Super League 2: Χωρίς νικητή η αναμέτρηση της Καλλιθέας - Νίκες για Νέστο, Νίκη και Πανσερραϊκό
    24 Οκτωβρίου 2026, 17:38
  • Στα ημιτελικά του Almaty Open σταμάτησε ο Στ. Τσιτσιπάς
    24 Οκτωβρίου 2026, 16:48
  • “Μιχαήλ car service” και το αυτοκίνητό σου θα 'ναι σαν να το πήρες χθες!
    24 Οκτωβρίου 2026, 15:39
  • Προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης την Κυριακή (25/10) στη Βατσουνιά και την ευρύτερη περιοχή
    24 Οκτωβρίου 2026, 15:34
  • Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου η κηδεία του Γεώργιου Σιδέρη
    24 Οκτωβρίου 2026, 13:47
  • Εξιχνιάστηκε απάτη με θύμα γυναίκα στην περιοχή της Πύλης
    24 Οκτωβρίου 2026, 13:20
  • Βόλος: Σύλληψη 30χρονου με 20 γραμμάρια κοκαΐνης
    24 Οκτωβρίου 2026, 13:13
  • Σύλληψη 44χρονης φυγόποινης στην Καρδίτσα και 28χρονου στους Σοφάδες για δυνατή μουσική
    24 Οκτωβρίου 2026, 13:04
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών άνω των 3,5 τόνων κατά την περίοδο εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου
    24 Οκτωβρίου 2026, 12:44
  • Κάηκε ολοσχερώς αυτοκίνητο στο Μαρτίνο Φθιώτιδας (+Φωτο)
    24 Οκτωβρίου 2026, 11:58
  • Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου η κηδεία του Ηρακλή Αδαμόπουλου
    24 Οκτωβρίου 2026, 11:34
  • Στο Δημοτικό Συμβούλιο Μουζακίου πρόταση για αύξηση των τελών χρήσης του Δημοτικού Κινηματοθεάτρου
    24 Οκτωβρίου 2026, 10:20
  • Μια ώρα πίσω τα ρολόγια το βράδυ του Σαββάτου - Λήξη μέτρου θερινής ώρας
    24 Οκτωβρίου 2026, 09:52
  • Το Σάββατο 24 Οκτωβρίου η κηδεία του Αχιλλέα Γεωργ. Τσικρίκα
    24 Οκτωβρίου 2026, 09:46
  • Πυρκαγιά σε κτηνοτροφική μονάδα στην Πηνειάδα Τρικάλων – Κάηκαν πρόβατα, αναζητείται ο ιδιοκτήτης
    24 Οκτωβρίου 2026, 09:39
  • Αθώοι στο Εφετείο τρεις Καρδιτσιώτες αγρότες που κατηγορούνταν για αγροτικές κινητοποιήσεις του 2020
    24 Οκτωβρίου 2026, 09:16
  • Πρεμιέρα την Κυριακή (25/10) για τα κορίτσια των Ελπίδων Καρδίτσας απέναντι στην Χαλκίδα
    24 Οκτωβρίου 2026, 09:12
  • Όταν η Β’ τάξη του 6ου Γυμνασίου Καρδίτσας συναντά τον Βαν Γκογκ! Μία Έκθεση, Χίλια Χρώματα, Αμέτρητα Συναισθήματα
    24 Οκτωβρίου 2026, 08:52

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

« Οκτώβριος 2026 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ

  • Καρδίτσα
  • Θεσσαλία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Άρθρα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑ ΔΗΜΟ

  • Δ. Αργιθέας
  • Δ. Καρδίτσας
  • Δ. Λ. Πλαστήρα
  • Δ. Μουζάκιου
  • Δ. Παλαμά
  • Δ. Σοφάδων

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

  • Γ Εθνική
  • ΕΠΣ Καρδίτσας
  • ΑΣΚ
  • Α1 ΕΣΚΑΘ
  • ΣΠΑΚ
  • Ελπίδες Καρδίτσας
  • Στίβος

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

  • Άρτα
  • Ευρυτανία
  • Λάρισα
  • Μαγνησία
  • Τρίκαλα
  • Φθιώτιδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

  • Επικοινωνία
  • Γ.Ε.ΜΗ.: 129895403000
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • YouTube
  • Συνδρομή στο RSS

Copyright © 2009 - 2026 Karditsalive.net. All rights reserved. Κατασκευή ιστοσελίδων Centiva