.
.
.

Δημ. Παπακώστας: "Ζητήματα, συνταγματικά - τεχνικά, στην εφαρμογή Κλεισθένη..."

Δημ. Παπακώστας: "Ζητήματα, συνταγματικά - τεχνικά, στην εφαρμογή Κλεισθένη..."

...

Τακτικό Συνέδριο ΚΕΔΕ- Θεμα: "Κλεισθένης- η επόμενη μέρα".

Μετά την ομιλία του Υπουργού Αλέξη Χαριτση, χθές και την ανακοίνωση νέων τροπολογιών, κυρίως για εκλογή Προέδρου σε Κοινότητες άνω των 300 κατοίκων,

σήμερα ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ ΚΕΔΕ Γιάννης Καραγιάννης ( Δήμαρχος Λαγκαδά) & ο νομικός σύμβουλος Πάνος Ζυγούρης,με τεκμηριωμένες εισηγήσεις έδωσαν τις πραγματικές, νομικές και εφαρμοστικες, διαστάσεις των προβλημάτων που ανακύπτουν.

1.Ακυβερνησια Δήμων: Δεν προβλέπεται με τον Κλεισθενη θεσμική διέξοδος για την περίπτωση μη επίτευξης πλειοψηφίας- μη ψήφιση προϋπολογισμού κ.α- στα ΔΣ, ούτε μετά από διαβούλευση, σύνθεση, Συνεννόηση.

Ενώ αντίθετα, για Βουλή- Κυβέρνηση προβλέπεται ρητά, πρόωρη διάλυση κλπ (άρθρο 41 Συνταγματος).
Έχουμε καταθέσει προτάσεις μας σε ΚΕΔΕ- Υπουργείο Εσωτερικών- κόμματα.

Α.Να ληφθούν υπόψη οι θέσεις των ειδικών Δημ Κατσούλη και καθηγητή Νικολάου - Κομνηνού Χλεπα και τα πορίσματα μελέτης Δ.Ζαφειριαδη (που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο ΚΕΔΕ Κόνιτσα 2017- για νέο εκλογικό).

Β.το ΔΣ ΚΕΔΕ να καταθέσει συγκροτημένη πρόταση νόμου/ νέου εκλογικού συστήματος.Ουτε το παληό καλπονοθευτικο εκλογικό σύστημα που προάγει τον Δημαρχοκεντρισμο/ τη μονοκρατορία ,ούτε η "Απλή" του Κλεισθενη,που φέρνει την μη κυβερνησιμοτητα στους Δήμους

Πιο δίκαιο, απλό, αναλογικό εκλογικό σύστημα, συμβατό με τον ΕΧΤΑ (ν.1850/1989),που έχει αυξημένη τυπική ισχύ:
"Τα τοπικά όργανα εκλέγονται με ελεύθερη, μυστική, ι σ η, άμεση, καθολική ψηφοφορία.[ Άρθρο 3].
-Η πλήρης άρνηση σε νομοθετικές πρωτοβουλίες των κυβερνήσεων δεν ωφελεί, απαξιώνει το ρόλο και κύρος των οργάνων της Αυτοδιοίκησης.
*Δικαιότερη- Σταθμισμένη Αναλογική ,με όριο εισόδου 3%-και άλλες ασφαλιστικές δικλείδες.

2.Κοινοτικη κάλπη- ξεχωριστή/ Ζητήματα Συνταγματικότητας & εφαρμογής.
Με βάση άρθρο 102 Συνταγματος,οι βαθμοί της Αυτοδιοίκησης είναι δύο.
Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες.
Οι κοινότητες, αποτελούν μεν τα "πρωτοκυτταρα" της Αυτοδιοίκησης, όμως δεν μπορεί να θεωρηθούν.... ξεχωριστός βαθμός ΤΑ.
Έχουμε άποψη, ότι πρέπει να αναβαθμιστεί ο ρόλος τους στο ενδοδημοτικο σύστημα- τον οποίο ουσιαστικά κατήργησε ο Υπερσυγκεντρωτισμος του Καλλικράτη- να δοθεί βαρύτητα στη συμμετοχή του ενεργου Δημότη,στον οικισμό,τη συνοικία,το χωριό,την κοινότητα.
Όμως σε διαλεκτική- οργανική σχέση με όργανα κάθε Δήμου.
Τα ΚΣ και οι Κοινοτάρχες,ναι μεν εκλέγονται απευθείας από το Λαό, αλλά αρυονται την εξουσία από τη Δημοτική αρχή, το Δημοτικό συμβούλιο.

*Η Πρόταση μας έχει κατατεθεί: Εκλογές για κοινοτάρχες- ΚΣ, με ξεχωριστή κάλπη και ψηφοδέλτια, όχι όμως μαζί με τη Δημοτική και Περιφερειακή κάλπη, αλλά αργότερα (πχ το πρώτο εξάμηνο, μετά την εγκατάσταση Δημοτικών Αρχών), με επιμέλεια οικείου Εφετείου και δαπάνη κάθε Δήμου.
Έτσι θα μειωθούν και προβλήματα τεχνικής φύσεως.
-Τα ηλεκτρονικά συστήματα θα αντέξουν 4 κάλπες/ διαλογή ψήφων?
-Ποιας κάλπης ( από τις 4) θα ανακοινωθούν πρώτα τα αποτελέσματα?
-Οι Δικαστικοί Αντιπρόσωποι/ οι Εφορευτικές θα μπορέσουν το όλο έργο?
- Σε εκλογικό τμήμα με πχ 150 άτομα. Απαιτείται ένα 7λεπτο τουλάχιστον ανά ψηφοφόρο για 4 ψηφοδέλτια σε 4 κάλπες.Ητοι συνολικά 1050 (7χ 150)λεπτά.
Δια 60 λεπτά η ωρα= 17 και ώρες συνολικά......οι ώρες ψηφοφορίας είναι 12.....
Φανταστεί κανείς για 250 ή 300 εκλογείς κλπ...
Άρα, τεχνικά, λειτουργικά, όσο και αν αυξηθούν τα εκλογικα τμήματα, το .... αλαλούμ, η αποτυχία είναι προδιαγεγραμμένα.....
Η σύγχυση, η ταλαιπωρία όλων προφανεστατη.....

3.Εμμεση εκλογή Προέδρου σε Κοινότητες άνω των 300 κατοίκων (μόνιμο πληθυσμό).
Με νέα τροπολογία καταργείται ο επικεφαλής...
- ποιος θα καταθέσει το ψηφοδέλτιο?
- οι πικραμένοι σύμβουλοι,που δεν θα πρωτευσουν, πιθανώς να στραφούν στον πλειοψηφησαντα σύμβουλο του .... δεύτερου Συνδυασμού.....
Κατά τον καθηγητή κ.Φλογα'ι'τη, αυτό σημαίνει ανατροπή εκπεφρασμένης γνώμης των δημοτών υπέρ του Επιτυχοντος πρώτου Συνδυασμού, παράβαση της αρχής της εύλογης αντιπροσώπευσης και της αμεσότητας...
άρα εγείρεται νέο Συνταγματικό ζήτημα.

#Όλα τα προαναφερόμενα,ο νέος Υπουργός Εσωτερικών Αλ.Χαριτσης,ο Γ.Γ Κ.Πουλακης, οι εκλογολογοι της Κυβέρνησης,των Κομμάτων,της ΚΕΔΕ- ΕΝΠΕ πρέπει να τα δουν έγκαιρα, ψύχραιμα και με σύνεση....

*Η "κοινοτική κάλπη" είναι σημαντική Μεταρρύθμιση, δυναμώνει τη συμμετοχικοτητα,την ενδοδημοτικη δημοκρατία, αλλά πρέπει να γίνει με τρόπο συμβατό προς το Σύνταγμα,Τον Ευρωπαϊκό χάρτη τοπικής αυτονομίας ( ΕΧΤΑ),τις αξίες της Δημοκρατίας,η οποία όπως τόνιζε ο αείμνηστος καθηγητής μας- Δημήτρης Τσάτσος:

" Κτίζεται από κάτω (στα χωριά,τις κοινότητες) προς τα επάνω"!!!

Δημήτρης Παπακώστας
Αιρετός ΤΑ Αχελωου Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλιας.....4/12/2018

.

επιστροφή στην κορυφή

Ειδησεογραφία

Ειδήσεις ανά Δήμο

Αθλητισμός

Κεντρική Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ