.
.
.

Νίκος Ευθυμιάδης: "Πολιτισμός, εκπαίδευση, και τουρισμός, για την οικονομική ανάπτυξη του ν. Καρδίτσας"

Νίκος Ευθυμιάδης: "Πολιτισμός, εκπαίδευση, και τουρισμός, για την οικονομική ανάπτυξη του ν. Καρδίτσας"

...

Είναι διεθνώς αποδεκτό ότι ο Πολιτισμός αποτελεί σημαντική αναπτυξιακή δύναμη. Δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά δομικό στοιχείο της κοινωνίας. Για την Ελλάδα, ειδικά, ο τομέας του Πολιτισμού αποτελεί τη βαριά βιομηχανία του τόπου, αν συνυπολογιστεί το τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα, αλλά και η σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή και δημιουργία.

Στην ΚΑΡΔΙΤΣΑ μας, η εγκατάλειψη της υπόθεσης του ΠΑΛΛΑΣ και η μη Ένταξη στο ΕΘΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΩΝ, αποτελούν δύο (2) πολύ μεγάλες απώλειες με σημαντικές παρενέργειες για την Πνευματική, Εκπαιδευτική, Τουριστική και Οικονομική ανάπτυξη της πόλης και του νομού μας.

Στην Καρδίτσα, για τριανταεπτά (37) χρόνια, διοργανώνεται ο κορυφαίος φεστιβαλικός θεσμός του νομού, και ένας από τους μεγαλύτερους στο είδος του παγκόσμια, ο οποίος κάθε χρόνο δημιουργεί ένα τεράστιο τουριστικό ρεύμα και άφθονο ζεστό χρήμα για τις επιχειρήσεις του νομού Καρδίτσας (και της Δυτικής Θεσσαλίας, αφού δεν επαρκούν οι ξενοδοχειακές μονάδες του νομού Καρδίτσας. Φέτος, ειδικά αναγκάστηκαν Χορωδίες να κοιμηθούν και στη Λάρισα. Στα Τρίκαλα και την Καλαμπάκα καταφεύγουν σε μόνιμη βάση).

Ένας θεσμός καταξιωμένος, με διεθνές κύρος και μεγάλη απήχηση στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με αποτέλεσμα η χορωδιακή μουσική από δεκαετίες να αποτελεί το σημαντικότερο αναπτυξιακό πολιτιστικό-τουριστικό μοχλό του νομού Καρδίτσας (βλ. Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων – Υπουργείο Πολιτισμού - ΕΝΑΡΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 1994-1999, σελ. 12-19).

Είναι γνωστή η σχέση του Πολιτισμού και του Τουρισμού με την οικονομική ανάπτυξη μιας περιοχής.

Έχοντας υπηρετήσει ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής σε αντίστοιχους κορυφαίους φεστιβαλικούς θεσμούς, όπως είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Δελφών και το Διεθνές Φεστιβάλ Κεφαλονιάς γνωρίζω πολύ καλά την σχέση μεταξύ πολιτισμού-τουρισμού και οικονομικής ανάπτυξης μιας περιοχής.

Η μια πλευρά ενός πολιτιστικού γεγονότος είναι η Ποιότητα, το Ηθος και το Υφος που εκπέμπει ένα Φεστιβάλ.

Εμείς, χωρίς ίχνος λαϊκισμού και κινήσεις εντυπωσιασμού με τις ανύπαρκτες οικονομικές μας δυνατότητες (ούτε στα sites, ούτε στα διαφημιστικά έντυπα και βιβλία προβολής αναφέρεται το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας), κρατάμε πολύ υψηλά το επίπεδο του Φεστιβάλ.

Για τριανταεπτά (37) χρόνια δίνουμε συνεχώς τη μάχη για τα παραπάνω.

Με πολλά κοινά έργα και εργαστήρια πρωτοπορούμε με πρώτες εκτελέσεις σε έργα Ελλήνων συνθετών, με ανάδειξη της αρχαίας ελληνικής χορωδιακής λυρικής και του βυζαντινού μέλους.

Με κορυφαίες προσωπικότητες δίπλα μας από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όμως πέρα από την καλλιτεχνική και αισθητική πρόταση, υπάρχει ειδικά στις μέρες που ζούμε, η οικονομική διάσταση του γεγονότος.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας (τον Νοέμβριο- Δεκέμβριο των ενηλίκων , τον Μάρτιο με τις σχολικές χορωδίες, τον Ιούνιο- Ιούλιο με σολίστ, ορχήστρες, χορωδίες και όλη την χρονιά με διάφορα σχήματα), προκαλούν ένα μεγάλο τουριστικό ρεύμα για τον νομό μας και την Δυτική Θεσσαλία ευρύτερα σε μια εποχή νεκρή τουριστικά και οικονομικά.

Ειδικότερα για τις επιχειρήσεις του νομού μας τα οικονομικά οφέλη είναι πολύ σημαντικά.

Όταν το πολιτιστικό προϊόν, είναι ενδιαφέρον και ελκυστικό και διαθέτει κύρος, δημιουργείται τουριστικό ρεύμα και κατά συνέπεια τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Είναι γνωστό σε όλους, ότι κάθε χρόνο οι χορωδίες , ορχήστρες, κάθε μορφής σύνολα και σχήματα, που έρχονται στο νομό μας υπερβαίνουν τις εκατό πενήντα (150) με αποτέλεσμα το ζεστό και εισαγόμενο χρήμα που πέφτει στην αγορά του Νομού Καρδίτσας να υπερβαίνει το 1.000.000 ευρώ, λαμβανομένων υπ’ όψιν ότι μόνο οι συμμετέχοντες υπό την ιδιότητα του εκτελεστή υπερβαίνουν συνολικά τους 7.000 από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Να ληφθεί υπόψιν ότι για καθένα παιδί Σχολικής Χορωδίας, τις περισσότερες φορές αντιστοιχούν δύο ενήλικες που το συνοδεύουν.

Η κινητικότητα που δημιουργείται παράλληλα από τους ακροατές άλλων πόλεων και νομών, γονείς , συγγενείς, φίλους και φιλόμουσους είναι εξίσου μεγάλη και συμβάλλει στην εισροή ζεστού χρήματος στην αγορά της περιοχής.

Η πόλη της Καρδίτσας, η λίμνη Πλαστήρα, το Μουζάκι, νιώθουν έντονα οικονομικά την παρουσία των χιλιάδων Καλλιτεχνών-Μουσικών-Εκτελεστών και των Ακροατών και Επισκεπτών, του Μεγαλύτερου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Μουσικής που πραγματοποιείται στο νομό μας.

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ έχουν επανειλημμένα ενημερωθεί για τον κορυφαίο αυτό θεσμό και τις δυνατότητες, που προσφέρει για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, αν στηριχθεί ποικιλόμορφα και κεντρικά και τοπικά.

Είναι ένα γεγονός, μία πραγματικότητα και θα πρέπει να στηριχθεί ο θεσμός ουσιαστικά και έμπρακτα.

Κάθε χρόνο θα μπορούσαμε να έχουμε από την ΚΙΝΑ, ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ, ΤΙΣ ΗΠΑ, ΤΗΝ ΑΣΙΑ, ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ όλες τις σχολικές χορωδίες του κόσμου στο ΝΟΜΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ.

Είμαι υπερήφανος, που αυτός ο θεσμός έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παγκοσμίως, παρά την απροθυμία πολλών και διαχρονικά να τον στηρίξουν ουσιαστικά και συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη του νομού Καρδίτσας.

ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ, ΝΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΟΥΜΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΥΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.

Νίκος Ευθυμιάδης

.

επιστροφή στην κορυφή

Ειδησεογραφία

Ειδήσεις ανά Δήμο

Αθλητισμός

Κεντρική Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ