.
.
.
.
.

Εδώ και καιρό εκτός λειτουργίας το σιντριβάνι στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας Κύριο

Εδώ και καιρό εκτός λειτουργίας το σιντριβάνι στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας
.

Σε… ερωτηματικό(!) έχει μετατραπεί εδώ και αρκετό καιρό το σιντριβάνι στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, το οποίο φιλοτεχνήθηκε το 2004-2005, από τη διεθνούς φήμης Λαρισαία γλύπτρια τοπίων Νέλλα Γκόλαντα, σε συνεργασία με την Αρχιτέκτονα Ασπασία Κουζούπη.

Εξ’ αρχής, οι απόψεις της τοπικής κοινωνίας για την επιλογή του συγκεκριμένου σιντριβανιού ήταν διιστάμενες, αλλά τελικά φτιάχτηκε και τοποθετήθηκε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα με σκοπό να αποτελέσει το νέο σύγχρονο σήμα κατατεθέν της Καρδίτσας.

Πράγματι, είναι ένα ιδιαίτερο, ένα ξεχωριστό έργο τέχνης, όπου κατά τη λειτουργία του έχουν φωτογραφηθεί αρκετοί Καρδιτσιώτες και επισκέπτες της πόλης.

Έχει όμως ένα διαχρονικό πρόβλημα… Πρόκειται για τις πολλές και μακροχρόνιες εμπλοκές - βλάβες στη λειτουργία των υδραυλικών και ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων του.

Αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν δημιουργεί καθόλου ευχάριστα συναισθήματα στους πολίτες και σίγουρα δεν αρμόζει σε μια σύγχρονη πόλη που θέλει να βγει από την τουριστική αφάνεια.

Με βάση την απλή λογική, έπρεπε οποιοδήποτε τεχνικό θέμα υπάρχει στο σιντριβάνι να είχε επιλυθεί οριστικά την πρώτη φορά που παρουσιάστηκε… Αυτό δεν έγινε ποτέ και είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο διαιωνίζεται μια δυσάρεστη κατάσταση 16 ολόκληρα χρόνια!

ΛΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ

Όμως, κάλλιο αργά παρά ποτέ…

Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες ανάπλασης στον πεζόδρομο Τερτίπη που ολοκληρώνονται σύντομα.

.Αμέσως μετά σειρά έχει η κεντρική πλατεία της Καρδίτσας όπου αναμένονται σημαντικές αλλαγές. Μεταξύ αυτών θα είναι και η κατασκευή δεξαμενής νερού στην είσοδο από την οδό Κουμουνδούρου – Υψηλάντου που θα δημιουργεί έντονο αίσθημα δροσισμού.

Είναι ευκαιρία για το Δήμο Καρδίτσας να παρέμβει εκτενώς - εφόσον αυτό απαιτείται τεχνικά - στο χαλασμένο σιντριβάνι και να επιλύσει οριστικά το διαχρονικό πρόβλημά του.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες του KarditsaLive.Net, η Δημοτική αρχή εξετάζει τρόπους για τη διευθέτηση του χρόνιου ζητήματος με βάση και τη μελέτη ανάπλασης της κεντρικής πλατείας που ήδη άρχισε να υλοποιείται.

Μένει να δούμε την άμεση εκτέλεση όποιας απόφασης ληφθεί, παράλληλα με την ανάπλαση.

Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο του 2016 είχαν εκτελεστεί εργασίες συντήρησης και επισκευής του υδραυλικού – ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του.

Όπως δήλωσε στην ηλεκτρονική εφημερίδα μας ο πρώην Δήμαρχος κ. Φ. Αλεξάκος, η παρέμβαση αυτή ήταν η πιο ολοκληρωμένη που πραγματοποιήθηκε στο σιντριβάνι μια δεκαετία και πλέον από τη φιλοτέχνησή του.

Συγκεκριμένα, τότε είχαν αντικατασταθεί η αντλία, οι λαμπτήρες των φωτιστικών σωμάτων και όλα των ακροφύσια του «γαλαξία».

Επίσης, συντηρήθηκαν τα υπόλοιπα ακροφύσια, έγινε εσωτερικός καθαρισμός από τα συσσωρευμένα άλγη και το συντριβάνι τέθηκε σε πλήρη λειτουργία, αλλά δυστυχώς το μόνιμο πρόβλημά του εμφανίστηκε ξανά.

Για την ιστορία να πούμε ότι η κεντρική πλατεία της Καρδίτσας ήταν ανέκαθεν η καρδιά του εμπορικού κέντρου και ο κατεξοχήν χώρος δημόσιων θεαμάτων και κοινωνικής συνεύρεσης της πόλης.

Από «πλατεία της αγοράς» μετονομάστηκε σε πλατεία Ελευθερίας, όταν η Θεσσαλία προσαρτήθηκε στο ελληνικό κράτος, το 1881. Βρίσκεται στον άξονα, ο οποίος συνέδεε το Φανάρι, διοικητική έδρα της περιοχής στα οθωμανικά χρόνια, με τη Λάρισα, πρωτεύουσα της Θεσσαλίας.

Η ευθυγραμμισμένη πεταλόσχημη διαμόρφωσή της με τις πολύτοξες στοές των καταστημάτων, ήταν από τα πρώτα έργα που κατασκευάστηκαν με βάση το πολεοδομικό σχέδιο του 1884.

Η πλατεία έχει δεχτεί κατά καιρούς πολλές επεμβάσεις. Τα μεσοπολεμικά αγάλματα των 4 Μουσών από τσιμέντο έχουν μεταφερθεί από την πλατεία Ομονοίας στη δεκαετία του 1950. Το σιντριβάνι δε, είναι μία σύγχρονη «πυξίδα πόλης» από ατσάλι, με σύμβολα εμπνευσμένα από το νεολιθικό πολιτισμό.

Καραγιάννης Φώτης

Τελευταία τροποποίηση στις1 Ιουνίου 2021, 19:57
επιστροφή στην κορυφή

Ειδησεογραφία

Ειδήσεις ανά Δήμο

Αθλητισμός

Κεντρική Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ