Στα "κάγκελα" οι καταστηματάρχες της πλατείας Δικαστηρίων με το Δήμο - Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το Δήμαρχο και τον εργολάβο (+Φωτο) Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Σε οριακό σημείο έχουν φτάσει οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων της πλατείας Δικαστηρίων με την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου ανάπλασής της, μην μπορώντας να ανοίξουν και να δουλέψουν κανονικά τις επιχειρήσεις τους.
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα (29/6) συνάντηση στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καρδίτσας ανάμεσα στις δύο πλευρές με παρόντα τον Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκο καθώς και τους αρμόδιους Αντιδημάρχους αλλά και τον ανάδοχο εργολάβο που επιμελείται τις εργασίες προκειμένου να αναδιαμορφωθεί το πλαίσιο των εγγυήσεων ανάμεσά τους.
Όπως δήλωσε στο KarditsaLive.Net μετά το πέρας της συνάντησης ο Εκπρόσωπος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Καρδίτσας κ. Ελευθέριος Τσιτσιρίγκας, o Δήμαρχος Καρδίτσας δεσμεύτηκε ότι το έργο θα είναι έτοιμο μέχρι τέλος Αυγούστου. Ενημέρωσε επίσης και τον εργολάβο ότι αν σε περίπτωση δεν είναι σε προχωρημένο στάδιο μέχρι τέλος Αυγούστου, όπως αρχικά είχε οριοθετήσει το χρονοδιάγραμμα, θα προβεί σε ποινικές ρήτρες ως προς την ανάδοχο εταιρεία.
Από πλευράς καταστηματαρχών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσιτσιρίγκας, υπάρχουν 50 με 70 εργαζόμενοι που απασχολούνται στα καταστήματα της Πλατείας Δικαστηρίων τα οποία είναι εν ενεργεία και αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν οικογένειες και βιοπορίζονται από αυτή τη δουλειά, έχουν μείνει χωρίς εργασία. Δεν μπορούν επειδή πήραν και το επίδομα ανεργίας να ζήσουν αξιοπρεπώς με 400 έως 600 ευρώ δήλωσε.
Επιπλέον, ερωτηματικά γεννιούνται ανάμεσα στους εργαζόμενους σχετικά με το αν θα τηρηθούν οι υποσχέσεις της δημοτικής αρχής με τους ιδιοκτήτες να μην μπορούν να δώσουν σαφή απάντηση.
Στην ερώτηση μας σχετικά με το τι είχε αρχικά ειπωθεί από πλευράς Δήμου, ο κ. Τσιτσιρίγκας υπογράμμισε πως ο εργολάβος ανέλαβε το έργο, το οποίο έργο ήταν να γίνει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, όταν και πάρθηκε η πρώτη παράταση. Η παράταση αυτή θα ολοκληρωθεί στις 28 Αυγούστου και απ' ότι φαίνεται, θα πάρει και άλλη παράταση. Εμείς δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι ως προς το Δήμο. Δεν τα βάζουμε με το Δήμο, είμαστε υπέρ του έργου, αλλά δεν μπορούμε ούτε να χρονοτριβούμε άλλο, ούτε να κωλυσιεργεί το έργο. Πρέπει να έρθουν συνεργεία, να δουλέψουν ταυτόχρονα και να διεκπεραιωθεί το έργο το συντομότερο δυνατό.
Και ολοκλήρωσε λέγοντας πώς έχει ασκηθεί μία πίεση μέσω του τύπου, από τις ηλεκτρονικές εφημερίδες και τα λοιπά τοπικά ΜΜΕ. Επιπρόσθετα, έχουμε ξεκινήσει διαδικασίες όσον αφορά στο τι μπορούμε να διεκδικήσουμε νομικά, συμπλήρωσε.
Αξίζει να αναφέρουμε πως μέσα στις επόμενες μέρες θα αναρτηθεί έξω από κάθε κατάστημα της πλατείας Δικαστηρίων ένα φυλλάδιο του Συλλόγου το οποίο και θα αναγράφει την αγανάκτηση αλλά και τα προβλήματα του κλάδου γενικότερα προκειμένου να βρεθούν άμεσα λύσεις σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι.
Σημειώνουμε ότι το KarditsaLive.Net επικοινώνησε τόσο με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Έργων όσο και με το γραφείο τύπου του Δήμου Καρδίτσας ώστε να γνωστοποιηθεί και η θέση του Δήμου για τη συνάντηση που ολοκληρώθηκε αλλά δεν κατέστη εφικτό να έχουμε κάποια απάντηση.
Αναλυτικά τα αιτήματα του Συλλόγου Καταστηματαρχών Καρδίτσας:
-Άμεση ενίσχυση του φωτισμού
Να τοποθετηθεί επαρκής εργοταξιακός φωτισμός σε όλη την έκταση της πλατείας και των περιμετρικών οδών, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής διέλευση πεζών και εργαζομένων κατά τις βραδινές ώρες.
-Εβδομαδιαία ενημέρωση προόδου έργου
Να αποστέλλεται κάθε εβδομάδα γραπτή ενημέρωση προς τις επιχειρήσεις σχετικά με:
-τις εργασίες που ολοκληρώθηκαν,
-τις εργασίες που προγραμματίζονται για την επόμενη εβδομάδα,
-τυχόν προβλήματα ή αποκλίσεις από το χρονοδιάγραμμα.
-Ορισμός υπευθύνου επικοινωνίας
Να οριστεί συγκεκριμένος αρμόδιος εκπρόσωπος του Δήμου ως μόνιμο σημείο αναφοράς για την καθημερινή ενημέρωση και επίλυση ζητημάτων που πρoκύπτουν κατά την εκτέλεση του έργου με συγκεκριμένο τηλέφωνο και ωράριο επικοινωνίας όπου όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερωθούν.
-Γραπτή ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα
Να δοθεί επίσημη και γραπτή ενημέρωση σχετικά με:
-την ενδεχόμενη νέα ημερομηνία παράτασης του έργου,
-τους λόγους που οδήγησαν στην παράταση,
-τη νέα δεσμευτική ημερομηνία ολοκλήρωσης.
-Ενίσχυση μέτρων ασφάλειας
Να ληφθούν πρόσθετα μέτρα προστασίας πολιτών και επαγγελματιών, καθώς τα υφιστάμενα μέτρα κρίνονται ανεπαρκή για την ασφαλή πρόσβαση και κίνηση στην περιοχή.
-Βελτίωση σήμανσης και προσβασιμότητας
Να τοποθετηθεί σαφής και επαρκής σήμανση για πεζούς, επισκέπτες και πελάτες, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση στις επιχειρήσεις της περιοχής.
-Δημόσια στήριξη των επιχειρήσεων από το Δήμο
Να υπάρξει επίσημη δημόσια τοποθέτηση της Δημοτικής Αρχής που να αναγνωρίζει τις επιπτώσεις που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι λόγω των εργασιών, αποφεύγοντας δηλώσεις που απαξιώνουν ή υποβαθμίζουν την πραγματική κατάσταση (π.χ. δήλωση πρώην Αντιδημάρχου Έργων πως μερικά μαγαζιά ήταν ήδη κλειστά).
-Οικονομικά μέτρα ανακούφισης
Να εξεταστούν και να προωθηθούν άμεσα μέτρα οικονομικής στήριξης για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους, μέσω δημοτικών, περιφερειακών ή κρατικών εργαλείων. (Δήμος, Περιφέρεια, Κεντρική Κυβέρνηση) Σε περίπτωση νέας καθυστέρησης πέραν του σημερινού χρονοδιαγράμματος, να διεκδικηθούν συγκεκριμένα μέτρα οικονομικής ανακούφισης για τις επιχειρήσεις που πλήττονται.
-Ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας
Να υπάρχει τακτική δημόσια ενημέρωση των πολιτών της Καρδίτσας για την πρόοδο του έργου, το χρονοδιάγραμμα και τα οφέλη που θα προκύψουν από την ολοκλήρωση του.
-Παρουσίαση της νέας Πλατείας
Να τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες και οπτικές απεικονίσεις της τελικής μορφής της πλατείας, αξιοποιώντας σύγχρονα μέσα παρουσίασης, ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα αισιοδοξίας και η εμπιστοσύνη των πολιτών στην ολοκλήρωση του έργου.(κάτι το οποίο συμβαίνει παντού στην Ελλάδα, πέραν της πόλης μας). Θα μπορούσε να υπάρχει ακόμη και σε social media με την ονομασία της πλατείας, όπου θα προβάλλονται μέσα από βίντεο και φωτογραφίες με χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, η εικόνα της πλατείας μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.
-Διατήρηση θέσεων εργασίας
Να αναγνωριστεί ότι οι καθυστερήσεις του έργου έχουν άμεσο αντίκτυπο σε περισσότερους από 50 εργαζομένους και να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη στήριξη και διατήρηση των θέσεων εργασίας. Μόνο μας αδυνατούμε να εγγυηθούμε για την διατήρηση του συνόλου των θέσεων εργασίας.
-Σχέδιο επανεκκίνησης της πλατείας
Να δεσμευτεί ο Δήμος για διοργάνωση εκδηλώσεων, συναυλιών, γιορτών και δράσεων προβολής αμέσως μετά την ολοκλήρωση του έργου, ώστε να επιστρέψει η επισκεψιμότητα στην περιοχή (το οποίο θα πρέπει να παρουσιαστεί άμεσα στην τοπική κοινωνία της Καρδίτσας).
-Δημοσιοποίηση ποσοστού ολοκλήρωσης
Να ανακοινώνεται δημόσια κάθε μήνα το ποσοστό ολοκλήρωσης του έργου, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν την πραγματική πρόοδο.
-Αναγνώριση της ζημίας
Να αναγνωριστεί επίσημα από το Δημοτικό Συμβούλιο ότι οι επιχειρήσεις της πλατείας έχουν υποστεί σημαντική οικονομική ζημία λόγω της διάρκειας και των παρατάσεων του έργου. Απαγορεύουμε στον οποιοδήποτε να κάνει περιφρονητικές δηλώσεις εις βάρος ημών και των οικογενειών μας για την δήθεν κακή οικονομική κατάσταση των καταστημάτων μας πριν την έναρξη των εργασιών. Ιδιαίτερα τέτοιες απαξιωτικές δηλώσεις από εκλεγμένους αιρετούς, οι οποίοι εκλέχθηκαν από εμάς για διαφορετικούς λόγους και όχι για την δημόσια διαπόμπευση μας.
Π.Β.





















