Αφιερωμένη στην κλιματική αλλαγή η 15η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας (+ Βίντεο) Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Προ των πυλών βρίσκεται η έναρξη της 15ης οικολογικής γιορτής Καρδίτσας που θα ανοίξει τις πύλες της την Πέμπτη (17 Σεπτεμβρίου) το βράδυ, στο Παυσίλυπο.
Με αφορμή αυτό το γεγονός η οργανωτική επιτροπή παραχώρησε την Τετάρτη συνέντευξη τύπου, όπου, ουσιαστικά, παρουσίασε τα «στοιχεία ταυτότητας» της φετινής επετειακής εκδήλωσης. Η οποία είναι αφιερωμένη στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Την γιορτή, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας διοργανώνει η «Οικόσφαιρα» έχοντας ως συνδιοργανωτές την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, το ΕΒΕ Καρδίτσας, την ΑΝ.ΚΑ, το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων, το ΤΕΙ τεχνολογίας Τροφίμων τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και το ΚΠΕ Μουζακίου.
Στο πάνελ βρέθηκαν ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Ορέστης Ψαχούλας, ο αντιπρόεδρος και αντιδήμαρχος καρδίτσας κ. Δημήτρης Αραμπαντζής, η πρόεδρος της Οικόσφαιρας και συντονίστρια της οργανωτικής Επιτροπής κ. Κρύστα Λάππα, ο κ. Σωκράτης Βασιλάκος εκ των εμπνευστών και δημιουργών της γιορτής εκπροσωπώντας το γραφείο τύπου και δημοσίων σχέσεων και ο δ/ντης της ΑΝ.ΚΑ κ. Βασίλης Μπέλλης.
Δείτε βίντεο του KarditsaLive.Net από την συνέντευξη τύπου:
ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
Κάλεσμα συμμετοχής απηύθυνε ο κ. Ψαχούλας, ευχαριστώντας ταυτόχρονα όσους βοήθησαν στην διοργάνωση της γιορτής. Παράλληλα αναφέρθηκε στην ευαισθησία της περιφέρειας στο περιβάλλον. Εκτός των άλλων είπε:
«Για 15η χρονιά η Καρδίτσα βρίσκεται στο επίκεντρο του πανελλαδικού ενδιαφέροντος με μία διοργάνωση η οποία αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική.
Σε ένα πλήθος εκδηλώσεων, που θα ξεκινήσουν από αυτή την Πέμπτη και θα διαρκέσουν έως και την Κυριακή, περιμένουμε όλο τον κόσμο, ντόπιους και επισκέπτες, μικρούς και μεγάλους, να έρθουν να ενημερωθούν για μια σειρά από σημαντικά και επίκαιρα θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή, στην οποία και αφιερώνεται η Γιορτή, να κατανοήσουν την αξία των βιολογικών προϊόντων έναντι των συμβατικών, αλλά και να ψυχαγωγηθούν.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, που από την πρώτη στιγμή έδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, στηρίζει ενεργά τη διοργάνωση και στέλνει το δικό της μήνυμα.
Ως Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ευχαριστώ από καρδιάς όλη την ομάδα με την οποία δουλέψαμε κατά τρόπο άψογο και με περίσσιο μεράκι, όπως και όλους τους εθελοντές, τους εκθέτες και τους φορείς που συμμετέχουν στις παράλληλες εκδηλώσεις.
Ο κ. Αραμπαντζής
Για θεσμό που έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει σε περιβαλλοντικά θέματα τους πολίτες μίλησε ο κ. Αραμπαντζής αναφερόμενος στην έκθεση. Μεταξύ των άλλων τόνισε:
“ Η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας αποτελεί αναμφισβήτητα έναν καταξιωμένο θεσμό για την περιοχή μας με πανελλαδική εμβέλεια. Ένας θεσμός που από το ξεκίνημά του μέχρι και σήμερα που φτάσαμε αισίως στην 15η διοργάνωση υπηρετεί με συνέπεια έναν πολύ σημαντικό σκοπό:
Να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες της περιοχής μας σε περιβαλλοντικά ζητήματα, να αναδείξει τις αξίες της Οικολογίας και την ανάγκη να στραφούμε σε βιολογικούς τρόπους καλλιέργειας.
Θέλω και εκ μέρους του Δημάρχου κ. Φωτ. Αλεξάκου να συγχαρώ ιδιαίτερα την Οργανωτική Επιτροπή που για μία ακόμα χρονιά, και παρά τη δύσκολη συγκυρία, προγραμμάτισε ένα τετραήμερο εκδηλώσεων που στόχο έχουν να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους Καρδιτσιώτες και ιδιαίτερα τα παιδιά που είναι το μέλλον μας, σε περιβαλλοντικά θέματα και να αναδείξουν την αξία των βιολογικών προϊόντων.
Η κ. Λάππα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής στο οποίο είναι αφιερωμένη η οικολογική γιορτή και ειδικότερα στην ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί, με αυτό το θέμα, το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου στο Παυσίλυπο.
Παρουσίασε τους ομιλητές που είναι ο κ. Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, ο κ. Ζήσης Αργυρόπουλος, ειδικός περιβαλλοντολόγος και ο κ. Αντώνης Ντάνης, χημικός, υπεύθυνος του ΚΠΕ Μουζακίου. Ακόμα η κ. Λάππα μίλησε και για τις άλλες παράλληλες εκδηλώσεις.
Στην ιστορία της οικολογικής γιορτής αναφέρθηκε ο κ. Βασιλάκος τονίζοντας:
«Την άνοιξη του 2001 ο Σύλλογος Φίλων Φυσικής Διαβίωσης και Υγιεινής Διατροφής Καρδίτσας, συνέλαβε την ιδέα να πραγματοποιηθεί η 1η Οικολογική Γιορτή στην Καρδίτσα. Απευθύνθηκε σε αρκετούς φορείς για συνδιοργάνωση και όλοι ανταποκρίθηκαν άμεσα και με ενδιαφέρον. Ήταν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Καρδίτσας (ΤΕΔΚ), ο Δήμος Καρδίτσας, η Δ/νση Γεωργικής Ανάπτυξης Καρδίτσας, η Αναπτυξιακή Καρδίτσας Α.Ε. (ΑΝΚΑ), ο Γεωπονικός Σύλλογος και οι Βιοκαλλιεργητές Καρδίτσας. Η 1η Οικολογική γιορτή πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 14 έως 16 Σεπτέμβρη 2001. Από την 1η μέχρι και την 9η γιορτή η διάρκεια των εκδηλώσεων ήταν 3ήμερο ενώ από την 10η μέχρι και την 15η πραγματοποιείται 4ήμερο. Με πολύ μεράκι και πάθος είχε ξεκινήσει η προσπάθεια και μέσα σε διάστημα λιγότερο από 5 μήνες η οργανωτική επιτροπή είχε κατασκευάσει 30 περίπτερα τα οποία καλύφθηκαν με εκθέτες από όλη την Ελλάδα, όπως κάθε χρονιά γίνεται. Οργανώθηκε και δομήθηκε ένα αξιόλογο πρόγραμμα η βάση του οποίου παραμένει σχεδόν αναλλοίωτη μέχρι σήμερα. Τελικά η 1η γιορτή είχε στεφθεί με μεγάλη επιτυχία αφού το Καρδιτσιώτικο κοινό αλλά και επισκέπτες από όλη την Ελλάδα την είχαν αγκαλιάσει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το οποίο συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Ο κ. Μπέλλης
Ο διευθυντής της ΑΝ.ΚΑ, στην τοποθέτησή του είπε ότι η οικολογική γιορτή αποδεικνύει την δύναμη και την αξία του εθελοντισμού. Αναφέρθηκε στην 15ετή ζωή της γιορτής, απένειμε τα εύσημα στον κ. Βασιλάκο, ως εμπνευστή και σημείωσε ότι η οικολογική γιορτή πρόσφερε και προσφέρει πολλά και η ΑΝ.ΚΑ δεν θα μπορούσε να μην την στηρίζει.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015
Απόγευμα
18:00-19:30 «Το παράπονο της γοργόνας» : Θεατρικό παιχνίδι από την ομάδα ΠΑΙΖΩΔΡΩΜΥΩ με την καθοδήγηση της παιδαγωγού Θεάτρου Σύλβιας Σινάνη (θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Παυσίλυπο).
19:30-20:30 Αφήγηση παραμυθιού από την ηθοποιό Βασιλική Μακρή. Στο βιολί η Λιλιάνα Ντούλια.
Υπεύθυνος : «Θέατρο Όψεις»
20:30-21:00 Εγκαίνια – χαιρετισμοί
Παρουσιάζει η Φρόσω Παύλου, δημοσιογράφος – προϊσταμένη της ΕΡΤ Βόλου.
21:00 Καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το μουσικό σχήμα «Μουσικές Αποδράσεις»
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Στο Άλσος του Παυσιλύπου
Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015
Πρωί
10:30-12:00 «Τι καιρό κάνει;» - Βλέπουμε video, διαβάζουμε, συζητάμε, παίζουμε με θέμα την κλιματική αλλαγή.
Υπεύθυνος : Παιδικές Βιβλιοθήκες ΔΟΠΑΚ
12:00-13:00 «Ο κύριος μπλε νο2»- Δραματοποιημένο παραμύθι για την ανακύκλωση από τη Μυρτώ Φούκα, Καθηγήτρια μουσικής στη Δ/θμια Εκπαίδευση Καρδίτσας
Απόγευμα
18:30-19:30 «Φτερωτοί ταξιδιώτες» (παιδικό εργαστήρι κατασκευών για τα μεταναστευτικά πουλιά).
Υπεύθυνος : Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
18:30-20:00 Η αυτάρκεια και η λιτότητα του καραγκούνικου πολιτισμού ξαναγίνεται επίκαιρη. Βιωματικό εργαστήρι.
Υπεύθυνος : Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων
20:00-21:00 Τα βότανα ως μέσο πρόληψης και θεραπείας ασθενειών. Ένας απέραντος θησαυρός της φύσης, που με το φαρμακείο του αναζωογονεί και σώζει ζωές. Θα σερβιριστούν τσάγια με μίγματα βοτάνων από το βοτανικό κήπο αγροκτήματος Βασιλάκου.
Υπεύθυνος : Σωκράτης Βασιλάκος, γεωπόνος - βοταναλόγος
21:00 Συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Καρδίτσας
Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015
Πρωί
10:30-12:30 «Το πνεύμα του δάσους εκδικείται». Εργαστήρι εμψύχωσης και κατασκευής μάσκας.
Υπεύθυνος : Θεατρικό εργαστήρι «Ρόδα»
12:30-13:30 «Κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά»
Υπεύθυνος : Τμήμα Βρεφονηπιοκόμων ΙΕΚ ΟΑΕΔ
14:00-16:00 Γεύμα εργασίας με τους εκθέτες, στο πλαίσιο του Διατοπικού Προγράμματος «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές»
Απόγευμα
18:30-19:30 «Κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά»
Υπεύθυνος : Τμήμα Βρεφονηπιοκόμων ΙΕΚ ΟΑΕΔ
19:30-20:30 Οι παραδοσιακοί σπόροι απειλούνται με αφανισμό., Η ανάγκη για δημιουργία τράπεζας σπόρων. Θα διανεμηθούν δωρεάν ντόπια σπόρια, συλλογής αγροκτήματος Βασιλάκου.
Υπεύθυνος : Σωκράτης Βασιλάκος, γεωπόνος – βιοκαλλιεργητής
20:00-21:00 Μουσικοθεατρική παράσταση «Η ουρά του αλόγου».
Υπεύθυνος : «τέχνης παίδευσις» Θεατρικό Εργαστήρι Καρδίτσας. Συμμετέχουν ο «Φιλόνεικος» και οι «Νιαβέντ».
20:30-21:30 «Το τσάι του βουνού – ιδιότητες – σωστός τρόπος παρασκευής» : Ομιλία – εργαστήρι παρασκευής τσαγιού σε σαμοβάρι.
Υπεύθυνη : Έλλη Βλάχου, πολιτισμολόγος
21:30-23:00 Προβολή του ντοκιμαντέρ «Lowland» του Καρδιτσιώτη σκηνοθέτη Μένιου Καραγιάννη με θέμα την Καρδίτσα και ντοκιμαντέρ με θέμα την κλιματική αλλαγή.
Υπεύθυνος : Κινηματογραφική Λέσχη Καρδίτσας
Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015
Πρωί
11:30-13:00 «Κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά»
Υπεύθυνος : Τμήμα Βρεφονηπιοκόμων ΙΕΚ ΟΑΕΔ
Απόγευμα
18:30-20:00«Κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά»
Υπεύθυνος : Τμήμα Βρεφονηπιοκόμων ΙΕΚ ΟΑΕΔ
18:00-20:00 «Η φύση με θεατρικό βλέμμα» : Ένα ταξίδι αισθήσεων για παιδιά από 4 έως 12 ετών που θα προσεγγίσουν τη φύση και θα διαπιστώσουν ότι οι άνθρωποι μαθαίνουν μέσα από τη σχέση που αναπτύσσουν με τους άλλους ανθρώπους και με το περιβάλλον.
Υπεύθυνος : «τέχνης παίδευσις» Θεατρικό Εργαστήρι Καρδίτσας
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
Στο Παυσίλυπο
Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015
Ημερίδα με θέμα : «Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής»
Προεδρείο : Ευάγγελος Κατσαρός, Αριστοτέλης Τσόγκας, Θωμάς Χατζής
11:00-11:30 Προσέλευση – Χαιρετισμοί
11:30-11:50 «Κλιματικές αλλαγές και αντιμετώπιση : η ηλιακή οικονομία»
Εισηγητής : Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace
11:50-12:10 «Προβληματισμοί για τη Θεσσαλία στην κλιματική αλλαγή»
Εισηγητής : Ζήσης Αργυρόπουλος, ειδικός περιβαλλοντολόγος
12:10-12:30 «Κλιματικές αλλαγές και εκπαίδευση»
Εισηγητής : Αντώνης Ντάνης, χημικός, υπεύθυνος Κ.Π.Ε. Μουζακίου
12:30-13:00 Κλείσιμο ημερίδας με τοποθετήσεις – συμπεράσματα
Στο χρόνο κάθε ομιλίας συμπεριλαμβάνεται 5λεπτο διευκρινιστικών ερωτήσεων.
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό
Θα ακολουθήσει εκδήλωση Γευσιγνωσίας για τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση και εν συνεχεία για τους εκθέτες, στο πλαίσιο του Διατοπικού Προγράμματος «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές».
Κατά την διάρκεια της 15ης Οικολογικής Γιορτής θα έχουμε ακόμη :
Παρασκευή 18 και Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015
Από τις 19:00 έως 22:00
Εναλλακτικές δραστηριότητες στην πεζογέφυρα του Παυσιλύπου (στο τέλος του κεντρικού διαδρόμου)
Από τη Σπηλαιολογική-Ορειβατική Κοινότητα (ΣΟΚ) και τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Καρδίτσας (ΕΟΣΚ)
- Επίδειξη Τεχνικών Μονού Σχοινιού, ανάβαση/κατάβαση
- Εκπαίδευση εξοικείωσης στην τεχνική καταρρίχηση (ραπέλ)
Ώρες λειτουργίας της Εκθεσιακής Αγοράς :
- Πέμπτη : 18.00-22.30
- Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή : 10.00-14.30 και 17.30-22.30
















