Με επιτυχία στέφθηκε η πολυήμερη διάσωση του Ρουμάνου ορειβάτη στον Όλυμπο Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Λάρισα
- Εκτύπωση
Σε μια μεγαλειώδη πολυήμερη διάσωση εξελίχθηκε η λάθος κίνηση ενός ορειβάτη όπου το Σάββατο το βράδυ εγλωβίστηκε σε μια από τις πιο επικίνδυνες μη προσβάσιμες περιοχές του Ολύμπου.
Ο ίδιος ειδοποίησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία στις 8.00μμ το Σάββατο 15 Ιουλίου. Αμέσως ενημερώθηκε ο Περιφερειάρχης Πυροσβεστικού Σώματος Θεσσαλίας Αχχιλέας Τζουβάρας και ξεκίνησε την διαδικασία διάσωσής του στέλντοντας αρχικά τους άνδρες της 8ης ΕΜΑΚ.
Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στον Ολυμπο αλλά και στην γενικότερη περιοχή, κατέστησαν αδύνατο όχι μόνο να τον προσεγγίσουν αλλά ακόμα και να εντοπίσουν το ακριβές σημείο στο οποίο είχε εγκλωβιστεί. Η χιονόπτωση και οι συνεχείς βροχοπτώσεις κατέστησαν ακόμα πιο δύσκολη την προσέγγισή του.
Ο ρουμανικής υπηκοότητας ορειβάτης εντοπίστηκε στην περιοχή Μεγάλα Καζάνια σε ένα “λούκι” (συνοδευτική φώτο που τράβηξε ο ίδιος και την έστειλε στην 8η ΕΜΑΚ για να εντοπίσουν το σημείο) που βρίσκεται ανάμεσα στο Πάνθεον (Μύτικα) και την Σκάλα.
Εγινε η προσέγγιση με καταρρίχηση από τους άνδρες της 8ης ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος. Πρόκειται για μια κάθετη δύσκολη κατάβαση η οποία προυποθέτει ασφάλιση της διαδρομής με σχοινιά .
Ο ορειβάτης προσεγγίστηκε από τους άνδρες της ΕΜΑΚ όπου και του παρείχαν τις πρώτες βοήθειες τροφή και νερό. Αυτή την στιγμή ολοκληρώνεται η ασφαλής ανάβασή του.
“Χρειάστηκαν σχοινιά διακοσίων μέτρων για να προσεγγισθεί ο ορειβάτης. Είναι πολύ καλά στην υγεία του δεν έχει κατάγματα, απλά ταλαιπωρημένος και πεινασμένος. Αυτή την στιγμή γίνεται η ασφαλής ανάβασή του' είπε ο Περιφερειάρχης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσάλιας. Στις εγκαταστάσεις του ΚΕΟΑΧ περιμένει ασθενοφόρο όπου θα τον μεταφέρει στο Κέντρο Υγείας Ελασσόνας.”
Από το Σάββατο το βράδυ μέχρι τώρα, 12 άνδρες της 8η ΕΜΑΚ πραγματοποιούν την διάσωση μαζί με 6 άτομα της 2ης ΕΜΑΚ ενώ συμμετέχουν 4 άτομα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελασσόνος 2 άτομα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κατερίνης και 11 άτομα της Ελληνικής Ομάδας διάσωσης .
Πηγή: ellopiatv.com














