Η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ για την διαχείριση των νερών στη Θεσσαλία Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Θεσσαλία
- Εκτύπωση
Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ προχωρά σε διαβούλευση που γίνεται υπό την αιγίδα του ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία και με άλλους φορείς με στόχο μέσα από ένα στημένο «διάλογο» με τους φορείς
Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επί 30 χρόνια αντί να διαθέσουν κονδύλια για να σχεδιάσουν την ορθολογική αξιοποίηση και προστασία των υδάτινων πόρων, τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, την προστασία από τις απώλειες στα αρδευτικά και υδρευτικά δίκτυα, αξιοποίησαν την λειψυδρία για να περιορίσουν τις αγροτικές καλλιέργειες και να επιβάλουν δυσβάσταχτες τιμές στο νερό ύδρευσης και άρδευσης.
Κορόιδευαν και κοροϊδεύουν επί χρόνια τους αγρότες με την πολυδιαφημισμένη εκτροπή του Άνω ρου του Αχελώου που θα συνέβαλε αποφασιστικά στην κάλυψη του ελλείμματος στο νερό. Τώρα η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ επιχειρεί να υποβαθμίσει το έργο και από 600 εκατ. m3 νερού/έτος να εκτρέψουν στην καλύτερη περίπτωση 250 εκατ. m3 νερού/έτος. Τεράστιες ευθύνες για τον Αχελώο έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι ο μεγαλύτερος πολέμιος της εκτροπής για δεκαετίες τώρα, με πρόσχημα δήθεν οικολογικές ευαισθησίες όταν η περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται σήμερα εξαιτίας της λειψυδρίας είναι τεράστια στην Θεσσαλία, από την πτώση του υδροφόρου ορίζοντα ως τα σεισμογενή ρήγματα και με ανυπολόγιστη την οικονομική ζημιά.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι πρώτοι που έτρεξαν να στηρίξουν αυτό τον στόχο ήταν οι βουλευτές Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ.
Η εφαρμογή της νέας αντιαγροτικής ΚΑΠ 2014-2020 θα φέρει νέα δεινά στους μικρομεσαίους αγρότες καθώς ο στόχος της είναι η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών, το μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και για αυτό οι επιδοτήσεις θα είναι μειωμένες, με ακόμη πιο αυστηρά κριτήρια. Ένας από τους βασικούς στόχους που η ΚΑΠ υπηρετεί είναι η περαιτέρω μείωση της παραγωγής στην χώρα μας, για αυτό το 30% των συνολικών επιδοτήσεων θα δίνεται για αναδάσωση, δηλαδή θα δίνεται στους αγρότες με την προϋπόθεση ότι θα αφήνουν μέρος των εκτάσεων τους ακαλλιέργητες.
Αυτή ακριβώς την σκοπιμότητα, της μείωσης της παραγωγής που θα φέρει μεγαλύτερη διατροφική εξάρτηση για την Ελλάδα, εξυπηρετεί η υπό εξέλιξη διαβούλευση «για την κατάρτιση προγραμμάτων μέτρων και σχεδίων διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμών του υδατικού διαμερίσματος της Θεσσαλίας».
Τα σχέδια του Υπουργείου Περιβάλλοντος προβλέπουν μείωση των αρδευόμενων εκτάσεων κατά 270.000 ή ακόμη και 550000 στρέμματα με αναδιάρθρωση καλλιεργειών. Δεν μας λένε όμως τι θα καλλιεργήσουν οι αγρότες καθώς με την νέα ΚΑΠ πλήττεται και η βαμβακοκαλλιέργεια και θα ακολουθήσει την καταστροφή της τευτλοκαλλιέργειας και της καπνοκαλλιέργειας. Το τρίτο «καλό σχέδιο» προβλέπει να μην γίνει μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων με την μεταφορά 250 εκατ. m3 νερού/έτος από την εκτροπή του Αχελώου.
Το φαινόμενο της λειψυδρίας δεν οφείλεται αποκλειστικά στην ανομβρία όπως θέλουν να το παρουσιάσουν αλλά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθείται στον τομέα των υδάτινων πόρων.
Στην Θεσσαλία δεν αρδεύεται ούτε το 50% των καλλιεργούμενων εκτάσεων και από αυτά το 70% περίπου αρδεύεται από τα υπόγεια νερά της Θεσσαλίας με 33.500 γεωτρήσεις. Αυτό και μόνο το στοιχείο είναι αρκετό να δείξει τις διαχρονικές ευθύνες που έχουν.
Έχει ήδη συντελεστεί η μετατροπή του νερού από φυσικό αγαθό σε πανάκριβο εμπόρευμα, τόσο για την άρδευση όσο και για την ύδρευση από τις Δημοτικές αρχές που στηρίζονται από αυτά τα κόμματα.
Στα πλαίσια προσαρμογής στην οδηγία 2000/60 της Ε.Ε, παραδίδουν το νερό ως εμπόρευμα στους μεγάλους επιχειρηματίες για να αυξήσουν την κερδοφορία τους σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Σε αυτή την κατεύθυνση δρομολογείται το ξεπούλημα των ΔΕΥΑ σε ιδιώτες με συνέπεια την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της τιμής του νερού ύδρευσης.
Το ΚΚΕ αναδείχνει για μια ακόμη φορά ότι η περιοχή της Θεσσαλίας έχει σοβαρά παραγωγικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας προς όφελος της μικρομεσαίας αγροτιάς, της εργατικής τάξης, συνολικά των λαϊκών στρωμάτων. Πλεονεκτήματα που μπορούν να αξιοποιηθούν στην κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, με άξονα τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς της μικρομεσαίας αγροτιάς. Αυτό προϋποθέτει μια άλλη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας όπου τα βασικά μέσα παραγωγής θα κοινωνικοποιηθούν, ο λαός θα γίνει ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει, θα υπάρξει ρήξη και αποδέσμευση από την Ε.Ε και την ΚΑΠ. Σε αυτό το πλαίσιο η κατασκευή των αναγκαίων έργων εξασφάλισης επάρκειας νερού στην Θεσσαλία θα άλλαζε την κατάσταση. Θα αντέστρεφε την φθίνουσα πορεία σε μια σειρά παραγωγικούς κλάδους που συνδέονται με τον αγροτοβιομηχανικό τομέα τροφοδοτώντας την συνολική ανάπτυξη της παραγωγής.
Με την αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων θα αναπτυσσόταν η παραγωγή τροφίμων καλύπτοντας τις λαϊκές ανάγκες με εγχώρια ποιοτικά και φτηνά προϊόντα, θα παράγονταν πρώτες ύλες για την μεταποιητική βιομηχανία αυξάνοντας τις θέσεις εργασίας ιδιαίτερα σήμερα εν μέσω της καπιταλιστικής κρίσης που οι άνεργοι είναι περίπου 1.5 εκατομμύριο στην χώρα μας. Θα βελτίωνε την σχέση φυτικής-ζωικής παραγωγής και θα ανέπτυσσε την κτηνοτροφία ενώ σήμερα είμαστε ελλειμματική ως χώρα σε όλα τα γαλακτοκομικά και ζωικά προϊόντα.
Συνολικότερα θα συνέβαλε όχι μόνο στην αύξηση των παραγόμενων φυτικών και ζωικών προϊόντων αλλά γενικότερα στην πολύμορφη βιομηχανική ανάπτυξη, την βελτίωση των όρων ζωής και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Θα εξασφάλιζε επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια με την κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών.
Το ΚΚΕ κατ' επανάληψη έχει θέσει επιστημονικά τεκμηριωμένα το θέμα των υδάτινων πόρων της χώρας.
Βασικές θέσεις πάλη είναι:
* Η δημιουργία Ενιαίου Δημόσιου Φορέα διαχείρισης του νερού που θα αντιμετωπίζει το νερό ως φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, τη φύση και την ανάπτυξη της κοινωνίας.
* Επεξεργασία ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής που θα αφορά στην έρευνα, προστασία, στις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο σύνολο της περιοχής.
* Ολοκλήρωση της εκτροπής του Άνω ρου του Αχελώου, με την μεταφορά 600 εκατ. m3 νερού/έτος και αξιοποίηση αυτών των νερών με την κατασκευή των απαραίτητων δικτύων.
* Ολοκλήρωση του έργου της Κάρλας, τα φράγματα Αγιονερίου και Ληθαίου, τα υπόλοιπα τοπικά έργα ανά Νομό, με τα αναγκαία συνοδευτικά έργα αξιοποίησης του νερού.
* Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών και άλλων έργων υποδομής που θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν την εμφάνιση φαινομένων λειψυδρίας, θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα (φράγματα, ταμιευτήρες, λιμνοδεξαμενές κλπ).
* Μέτρα προστασίας της ποιότητας των νερών με ορθολογική χρήση των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.
* Προστασία των δασών που ευνοεί την συγκράτηση των νερών και τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.
* Εκσυγχρονισμός των αρδευτικών-υδρευτικών δικτύων και κατασκευή νέων σύγχρονων για να μειωθεί η απώλεια νερού.
* Ολοκλήρωση των έργων για συγκέντρωση και αποθήκευση των επιφανειακών νερών στην Θεσσαλία σύμφωνα με τις διεκδικήσεις και τα αιτήματα του αγροτικού κινήματος.
Ο κάθε φορέας, ο κάθε κάτοικος της Θεσσαλίας πρέπει να πάρει θέση στα παραπάνω και να αναλάβει τις ευθύνες του.
Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει στην πάλη για την ανατροπή των σχεδιασμών της λεγόμενης διαβούλευσης, στα σχέδια για μείωση των αρδευόμενων εκτάσεων και κατά συνέπεια της παραγωγής στην Θεσσαλία και σε όλη την χώρα.
Για αυτό το λόγο απευθύνουμε κάλεσμα συσπείρωσης και δράσης στους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, του φορείς της Θεσσαλίας για την διεκδίκηση και λύση αυτού του μεγάλου προβλήματος στην βάση του παραπάνω πλαισίου.
Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ