.
.
..

Εκδήλωση για δράσεις στήριξης γυναικών και παιδιών προσφύγων πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα (+Φώτο +Βίντεο) Κύριο

Εκδήλωση για δράσεις στήριξης γυναικών και παιδιών προσφύγων πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα (+Φώτο +Βίντεο)

. sveronis panagiotis

Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα τις δράσεις υποστήριξης των γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας και των παιδιών προσφύγων, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, οργανώθηκε σήμερα (Παρασκευή 15/3) στην Καρδίτσα.

 

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας και είχε τίτλο «ζούμε εδώ, μαζί». Την πρωτοβουλία της διοργάνωσης είχαν  το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και έχοντας την υποστήριξη του Δήμου Καρδίτσας, του ΔΟΠΑΚ και της Γ.Γ. Ισότητας Φύλλων.

Ο χώρος εκδηλώσεων στον 4ο όροφο της Δημοτικής Πινακοθήκης ήταν κατάμεστος, γεγονός που αντικατοπτρίζει τόσο το ενδιαφέρον του θέματος, όσο και το επίκαιρο αυτού.

Μιλώντας στο KarditsaLive.Net η εκ των εισηγητών κ. Δήμητρα Μακρή, Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων αστικού ιστού Λάρισας και Καρδίτσας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, τόνισε πως στην Καρδίτσα έχουμε 100 μαθητές πρόσφυγες σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και Λύκεια. Γίνεται, συνέχισε, μεγάλη προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων εκπαιδευτικών φορέων να μπορέσουν τα παιδιά να ενταχθούν σε γενικές τάξεις, να αποτιμηθεί το πολιτισμικό τους φορτίο και να μπορέσουν, σιγά-σιγά, να ενσωματωθούν στον τρόπο ζωής της πόλης, για όσο διάστημα επιθυμούν να μείνουν στην χώρα μας. 

Με την σειρά της η εκπρόσωπος του Γραφείου Θεσσαλονίκης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, με αρμοδιότητα σε θέματα έμφυλης βίας και  παιδικής προστασίας κ. Χριστίνα Παπάζογλου, σημείωσε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα πως η ενδυνάμωση των γυναικών προσφύγων αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της Ύπατης Αρμοστείας. Ενώ υπογράμμισε πως η προστασία τους από την έμφυλη βία είναι κάτι πάνω στο οποίο εργάζονται, σε συντονισμό με τους εταίρους τους τόσο στη Μακεδονία, όσο και στη Θεσσαλία και την Ήπειρο.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας και εντεταλμένη Δημοτικη Σύμβουλος κ. Σωτηρία Μπακαλάκου, μας είπε  ότι το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας που χρόνια τώρα στηρίζει έμπρακτα τις Γυναίκες της Καρδίτσας, τώρα καλείται να παρέχει τις υπηρεσίες του και στην γυναίκα πρόσφυγα, αν και εφόσον του ζητηθεί, σε θέματα έμφυλης βίας και όποιων άλλων προκύψουν και άπτονται των αρμοδιοτήτων του.  Και πρόσθεσε ότι αυτός είναι και ο βασικός λόγος που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, σε συνεργασία με την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς η σχέση γυναίκας και παιδιού είναι άρρηκτη.

Τους καλεσμένους και τους συντελεστές της εκδήλωσης καλωσόρισε και ευχαρίστησε η επικεφαλής του Κέντρου Γυναικών κ. Καίτη Βελεσιώτη, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι σ’ ένα κόσμο όπου κάθε δύο δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος αναγκάζεται να εκτοπιστεί ως συνέπεια συρράξεων ή διώξεων, οφείλουμε να φροντίσουμε ώστε:

-Κάθε παιδί πρόσφυγας να έχει  πρόσβαση στην εκπαίδευση και στις άλλες δομλες υποστήριξης και φροντίδας

-Κάθε οικογένεια προσφύγων να έχει να μείνει κάπου με ασφάλεια

-Κάθε πρόσφυγας να έχει την δυνατότητα να δουλέψει ή να αποκτήσει νέες δεξιότητες  ώστε να μπορεί να στηρίξει την οικογένειά του

-Κάθε γυναίκα πρόσφυγας, θύμα έμφυλης βίας, να έχει την υποστήριξη που της αξίζει

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. κ. Τιμόθεο, τις βουλευτές Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ Χρυσούλα Κατσιαβριά-Σιωροπούλου και Παναγιώτα Βράντζα και τον δήμαρχο Καρδίτσας κ. Φώτης  Αλεξάκο που σημείωσε πως ο Δήμος Καρδίτσας ήταν από τους επτά πρώτους Δήμους της χώρας που ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της Ύπατης Αρμοστείας για το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων. Και υπογράμμισε πως στο κάλεσμα προς τους υπολοίπους φορείς του τόπου να συμπαρασταθούν στην προσπάθεια, όλοι ανεξαιρέτως, με πρώτο τον Σεβασμιότατο, ανταποκρίθηκαν με προθυμία.  

Με το τέλος των χαιρετισμών ακολούθησαν οι εισηγήσεις και εκτός των κ.κ. Δήμητρας Μακρή και Χριστίνας Παπάζογλου που ήδη αναφέραμε, μίλησαν η Προϊσταμένη Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας και αντιμετώπισης πολλαπλών διακρίσεων της ΓΓΙΦ κ. Αγγελική Παπάζογλου, o Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μιχάλης Παπανούσκας, Διευθυντές σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και εκπρόσωποι των δομών του Δικτύου της ΓΓΙΦ, ξενώνες και συμβουλευτικά έργα στις πόλεις της Θεσσαλίας.

Την διαδικασία  συντόνισε η δημοσιογράφος Φρόσω Παύλου, ενώ μετά από κάθε εισήγηση ακολουθούσε συζήτηση. 

Π.Κ.

.

 

επιστροφή στην κορυφή

Ειδησεογραφία

Ειδήσεις ανά Δήμο

Αθλητισμός

Κεντρική Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ