69 επενδύσεις ύψους 8,5 εκατ. ευρώ μέσω του Leader 2014-2022 στο Ν. Καρδίτσας – «ανοίγει» το προσεχές διάστημα το νέο Leader (+Φωτο +Βίντεο) Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Συνολικά 69 επενδύσεις , 45 ιδιωτών και 24 δημοσίων και συλλογικών φορέων, υλοποιήθηκαν μέσω του τοπικού προγράμματος Leader 2014-2022 της Π.Ε. «Δημιουργίες ανθρώπων στην ύπαιθρο της Καρδίτσας», ύψους 8,57 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή (12/12) η Επιτροπή Διαχείρισης του προγράμματος της ΑΝ.ΚΑ., παρουσιάστηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία, ενώ ανακοινώθηκε και η έναρξη του νέου προγράμματος που τις επόμενες ημέρες θα «βγει» στον αέρα, με 5,5 εκατ. ευρώ αρχική δημόσια δαπάνη.
Αρχικά το λόγο πήρε ο Γενικός Διευθυντής της ΑΝ.ΚΑ. κ. Βαγγέλης Σακελλαρίου ο οποίος ευχαρίστησε θερμά, όλους όσοι συνέβαλλαν στην υλοποίηση του προγράμματος, κάτω από δύσκολες συνθήκες, όπως πανδημία, ενεργειακό κόστος, ακρίβεια, "Ιανός" και "Daniel".
Αναφερόμενος στο νέο πρόγραμμα είπε πως από μέρα σε μέρα και πριν το τέλος του χρόνου θα πάρουν σύμφωνη γνώμη για την πρόσκληση για τα δημόσια έργα, αρχικής δημόσιας δαπάνης, 1,1 εκατ. ευρώ και τέλη Φεβρουαρίου θα εκκινήσει η πρόσκληση για τα ιδιωτικά έργα.
Ακολούθως ο Πρόεδρος της ΑΝ.ΚΑ. και Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος δήλωσε:
«Εμείς, στην Αναπτυξιακή Καρδίτσας – το Διοικητικό Συμβούλιο, η Επιτροπή Διαχείρισης Προγράμματος και τα στελέχη της ΟΤΔ – αισθανόμαστε πραγματικά ευγνώμονες και βαθιά χαρούμενοι που, ως μέλη της μεγάλης οικογένειας του LEADER, είχαμε από το 1994 έως σήμερα το προνόμιο να στηρίζουμε ενεργά την τοπική ανάπτυξη, να ενδυναμώνουμε την κοινωνία, να χρηματοδοτούμε μικρές επιχειρήσεις και επενδύσεις, να ενθαρρύνουμε νέους και γυναίκες και να κινητοποιούμε τους συλλογικούς φορείς των αγροτικών μας περιοχών.
Σε τέσσερις συνεχόμενες προγραμματικές περιόδους, μέσω της προσέγγισης LEADER, διοχετεύτηκαν στην τοπική οικονομία 30 εκατ. ευρώ και υλοποιήθηκαν 346 έργα από ιδιώτες, δημόσιους και συλλογικούς φορείς, συνολικού προϋπολογισμού 35,5 εκατ. ευρώ. Έργα που άγγιξαν όλους τους τομείς παρέμβασης: μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, βιοτεχνία, υπηρεσίες, τουρισμό, εμπόριο, πολιτισμό, συνεργασίες και παρεμβάσεις δημόσιου χαρακτήρα.
Σε αυτή τη μακρόχρονη διαδρομή, είχαμε σταθερούς, πολύτιμους συμμάχους: την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Επιμελητήριο, τη Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων, τα Πανεπιστήμια, τις άλλες Αναπτυξιακές Εταιρείες, καθώς και – πάνω από όλα – την πολιτική ηγεσία και τα στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και άλλων εμπλεκόμενων οργανισμών.
Καθοριστική υπήρξε, επίσης, η γενναιόδωρη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), που κατέστησε δυνατά τα ορατά και θετικά αποτελέσματα του LEADER.
Θέλω να σταθώ στα στελέχη της Εταιρίας μας, που με ευσυνειδησία, αφοσίωση, ζήλο και επαγγελματισμό – σε ένα περιβάλλον πρωτόγνωρων δυσκολιών για την περιοχή – ολοκλήρωσαν το τοπικό πρόγραμμα LEADER του ΠΑΑ 2014–2022, επιτυγχάνοντας μάλιστα αύξηση της δημόσιας δαπάνης κατά 36%, φθάνοντας τα 8,57 εκατ. ευρώ από τα αρχικά 6,3 εκατ. ευρώ.
Θέλω να συγχαρώ:
-το Γενικό Διευθυντή Ευάγγελο Σακελλαρίου,
-τον Συντονιστή Παναγιώτη Ντανοβασίλη,
-τα μέλη της ΟΤΔ Απόστολο Σωτηρόπουλο, Παντελή Χαλιαμάλια, Μαρία Αναστασοπούλου, Νίκη Βασίλογλου, Μαρίνα Κοσπεντάρη, Δέσποινα Δημοπούλου,
-τους συνεργάτες Χρύσα Κατσέα, Λαμπρινή Τριάντου, Στέλλα Καραμαγκιόλα και Παναγιώτα Καβράκη, αλλά και όλα τα στελέχη της εταιρίας που συνέβαλαν άμεσα ή έμμεσα.
Το μεγαλύτερο «ευχαριστώ» ανήκει στους δικαιούχους που μας εμπιστεύτηκαν, στάθηκαν δίπλα μας από τις πρώτες προσκλήσεις του 2019, συνεργάστηκαν υποδειγματικά, ξεπέρασαν την πανδημία, τις φυσικές καταστροφές, το αυξημένο κόστος και ολοκλήρωσαν με επιτυχία 45 ιδιωτικά έργα, 24 δημόσια, συλλογικά έργα και 4 διατοπικές συνεργασίες.
Ως Αναπτυξιακή πρώτης γραμμής και ως ΟΤΔ LEADER θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των κατοίκων, συνδιαμορφώνοντας το μέλλον της αγροτικής περιοχής μας.
Στόχος μας είναι να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες τους, να σχεδιάζουμε αναπτυξιακές στρατηγικές για μια ευημερούσα, ανταγωνιστική, ανθεκτική και κοινωνικά συνεκτική Αγροτική Ευρώπη με ορίζοντα το 2040 και να είμαστε παρόντες στις νέες προκλήσεις σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τέλος, θα πρέπει να ευχαριστήσουμε συμπολίτη Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστα Τσιάρα για την αρχική έγκριση πόρων 5.546.000 ευρώ του νέου LEADER 2023-2027, τα οποία δεσμευόμαστε να αυξήσουμε κατά πολύ προς όφελος της υπαίθρου της Καρδίτσας».
Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας και Διευθύνων Σύμβουλος της Περιφέρειας κ. Ορέστης Ψαχούλας εξήρε το προσωπικό της ΑΝ.ΚΑ. για τις ατελείωτες ώρες εργασίες, ενώ ευχαρίστησε και τους φορείς που συμβάλλουν στην υλοποίηση του έργου.
Τέλος, το λόγο πήρε ο Συντονιστής του Προγράμματος κ. Παναγιώτης Ντανοβασίλης, ο οποίος ανέφερε τα εξής:
«Το πρόγραμμα LEADER ξεκίνησε το 2016 με την αρχική έγκριση ύψους 6,3 εκατομμυρίων ευρώ. Το LEADER σχεδιάστηκε με την bottom-up προσέγγιση. Η περιοχή, ο τοπικός πληθυσμός, εκπρόσωποι συλλογικών, κοινωνικών φορέων σε συνεργασία με την ομάδα της Αναπτυξιακής Καρδίτσας σχεδιάσαμε μια στρατηγική.
Μια στρατηγική που με 5 εκατομμύρια και με 6 εκατομμύρια, δεν λύνεις τα προβλήματα ενός νομού, αλλά στοχευμένα μπορείς να συμβάλεις και να στηρίξεις συγκεκριμένους κλάδους και τομείς της οικονομίας της περιοχής.
Ξεκινώντας λοιπόν με μία αρχική κατανομή 6,3 εκατομμύρια ευρώ, το αποτέλεσμα στο κλείσιμο πλέον του προγράμματος —σε λίγες μέρες κλείνει και διαχειριστικά, 31 Δεκέμβρη— η δημόσια δαπάνη έφτασε στα 8,5 εκατομμύρια ευρώ.
Μια αύξηση της τάξης του 36%. Και ενδιάμεσα υπήρξαν εντάξεις για 106 επενδυτικά σχέδια, απ' τα οποία υλοποιήθηκαν τελικά τα 74.
Τι υλοποιήθηκε; 45 επενδύσεις ιδιωτικού χαρακτήρα,24 πράξεις δημοσίου χαρακτήρα, με δικαιούχους ΟΤΑ και συλλογικούς φορείς,4 πράξεις μεταφοράς γνώσης και συνεργασίας (διατοπικά σχέδια συνεργασίας) και μία πράξη στήριξης που αφορούσε την στήριξη της Ομάδας Τοπικής Δράσης για την εφαρμογή της τοπικής στρατηγικής.
Το συνολικό κόστος ανήλθε στα 12 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά τα 8,5 εκατομμύρια δημόσια δαπάνη και κινητοποιήθηκαν 3,5 εκατομμύρια πόροι ιδίας συμμετοχής.
Ανέφερα ότι οι αρχικές εντάξεις ήταν 101 έργα... Δυστυχώς, έτσι, για την περιοχή μας που μετά την οικονομική κρίση είχαμε να αντιμετωπίσουμε δύο απανωτές φυσικές καταστροφές, 32 επενδυτικά σχέδια με συνολικό προϋπολογισμό 3 εκατομμύρια ευρώ δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν.
Και κυρίως λόγω της αύξησης του κατασκευαστικού κόστους, αλλά και των ζημιών που έπαθαν οι άνθρωποι στις επιχειρήσεις τους, στο φυτικό και στο ζωικό κεφάλαιο.
Τα έργα αυτά είναι κυρίως έργα που αφορούσαν την μεταποίηση γεωργικών προϊόντων».
Μετά το πέρας της συνέντευξης τύπου ακολούθησε παρουσίαση του προγράμματος σε φορείς του νομού. Το παρόν έδωσαν ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Νάνος, η Αντιδήμαρχος Καρδίτσας κα. Μακρή, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας κ. Κώστας Ζυγογιάννης και το μέλος του ΔΣ κ. Αποστόλης Κηρύκος, ο πρώην Διευθυντής της ΑΝ.ΚΑ. κ. Βασίλης Μπέλλης και στελέχη της αναπτυξιακής.


Λ.Μ.





















