Σύσκεψη στο Δημαρχείο Καρδίτσας για τα προβλήματα στον οικισμό αθιγγάνων "Μαύρικα" Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Την από κοινού προώθηση της διεκδίκησης και γρήγορης υλοποίησης από την κεντρική διοίκηση, αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και υποδομής στον οικισμό “Μαύρικα” της Καρδίτσας αποφάσισαν την Πέμπτη
Η συνάντηση - στην οποία παρέστησαν ο Αστυνομικός Διευθυντής Καρδίτσας κ. Νίκος Γιαννέλος και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Φίλιππος Κωτούλας και Δημήτρης Κωστόπουλος – πραγματοποιήθηκε μετά από αντιδράσεις των ΡΟΜΑ λόγω των πλημμυρικών φαινομένων του Σαββάτου 29 Δεκεμβρίου 2012 που επέβαλλαν για άλλη μια φορά την προσωρινή εκκένωση του οικισμού, αλλά και ενός τραγικού ατυχήματος που έγινε την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2012 όταν ένας κάτοικος έχασε την ζωή του από ηλεκτροπληξία.
Ανοίγοντας τη συζήτηση ο κ. Παπαλός ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους ΡΟΜΑ ότι ο Δήμος από την πλευρά του έκανε ότι μπορούσε για την δρομολόγηση έργων υποδομής ύψους 1.000.000 ευρώ, τα οποία ενέταξε κατά προτεραιότητα στο ΕΣΠΑ, όμως η υλοποίησή τους απαιτεί νομικές διαδικασίες οι οποίες ξεφεύγουν από την δικαιοδοσία του.
Συγκεκριμένα όπως είπε ο κ. Δήμαρχος, πέρυσι τον Αύγουστο δημοπρατήθηκε το έργο για τις αποχετεύσεις, όμως έχει υποβληθεί ένσταση από κάποιον ενδιαφερόμενο εργολάβο στην Επιτροπή του άρθρου 162 και αναμένεται η κατάληξή της.
Επίσης πολύ σύντομα θα γίνει η τρίτη κατά σειρά δημοπρασία για την ανάθεση του άλλου σημαντικού έργου της οδοποιίας στο οποίο συμπεριλήφθηκε και η επέκταση του δικτύου ηλεκτροδότησης. Οι δυο προηγούμενες δημοπρασίες απέβησαν άκαρπες διότι την πρώτη φορά (Οκτώβριο) απεργούσαν οι εργολήπτες, και την δεύτερη (Νοέμβριο) είχαν καταλήψεις οι εργαζόμενοι ΟΤΑ.
Σε ότι αφορά στο τοπικό ρυμοτομικό του οικισμού “Μαύρικα” έχει υποβληθεί στην αρμόδια Υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών και εκκρεμεί η έγκρισή του.
Ο κ. Παπαλός αναφέρθηκε και στο δίκτυο ακαθάρτων για το οποίο - όπως είπε - ο Δήμος έχει έτοιμη μελέτη σύνδεσης με τον κεντρικό αγωγό και περιμένει να βγει σχετική πρόσκληση του ΕΣΠΑ για να εντάξει το έργο.
Από την πλευρά τους οι ΡΟΜΑ δια στόματος του προέδρου της Ομοσπονδίας Θεσσαλών Ελλήνων ΡΟΜ κ. Νίκου Παϊτέρη, αλλά και του Γενικού Γραμματέα κ. Δημήτρη Τριανταφύλλου, υπογράμμισαν την αναγκαιότητα όχι μόνο της γρήγορης υλοποίησης των έργων υποδομής στον “ Μαύρικα”, αλλά και της άμεσης αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής η οποία κινδυνεύει συνεχώς από έντονες βροχοπτώσεις.
Ο κ. Παπαλός επισήμανε ότι οι παρεμβάσεις στα ποτάμια δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου και για τις ηλεκτροδοτήσεις είναι υπεύθυνη η ΔΕΗ, ωστόσο ο ίδιος και η Δημοτική Αρχή έχουν αποδείξει εμπράκτως, πολλές φορές μέχρι σήμερα, την ευαισθησία τους για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ΡΟΜΑ στην περιοχή μας.
Όπως τόνισε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, η Διοίκησης του Δήμου Καρδίτσας μερίμνησε να γίνουν τάχιστα όλες οι ενέργειες εκτέλεσης των απαραίτητων έργων στον οικισμό, όμως η διαδικασία υλοποίησης απαιτεί κανόνες διαφάνειας και γραφειοκρατικές διαδικασίες που αναγκαστικά επιφέρουν κάποιες χρονικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση.
Ο κ. Παϊτέρης ευχαρίστησε τον κ. Δήμαρχο για το ειλικρινές ενδιαφέρον του να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα των κατοίκων του οικισμού “Μαύρικα” και πως στο πρόσωπο του οι ΡΟΜΑ της Καρδίτσας έχουν βρει έναν καλό φίλο και συμπαραστάτη στις διεκδικήσεις τους.


















