Αφιερωμένο στη Μοναστηριακή Διατροφή και Νηστεία το 2ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Τοπικών Προϊόντων Λουτρών Σμοκόβου
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Αφιερωμένο στη Μοναστηριακή Διατροφή και Νηστεία αναδεικνύοντας τις γευστικές και θρεπτικές διαστάσεις μιας παράδοσης αιώνων είναι το 2ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Τοπικών Προϊόντων Λουτρών Σμοκόβου που διοργανώνει από την Παρασκευή 1 έως και την Κυριακή 3 Αυγούστου 2025 στα Λουτρά Σμοκόβου ο Δήμος Σοφάδων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την ΑΝ.ΚΑ και τη συμμετοχή τοπικών φορέων και παραγωγών.
«Η περσινή επιτυχία του θεσμού μας έδωσε το έναυσμα να προχωρήσουμε φέτος ακόμα πιο δυναμικά με όραμα, ποιότητα και ουσιαστική στήριξη στην τοπική παραγωγή, τη γαστρονομία και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Η φετινή θεματολογία είναι μοναστηριακή διατροφή και νηστεία. Εστιάζουμε φέτος σε μια ιδιαίτερη επιτυχή της ελληνικής παράδοσης, τη μοναστηριακή διατροφή και την νηστεία. Είναι μια θεματολογία που συνδυάζει τη θρησκευτική, πολιτισμική και διατροφική μας κληρονομιά, προβάλλοντας γεύσεις που βασίζονται στην απλότητα, την νοστιμιά και τη σύνδεση με τη φύση.» τόνισε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε σήμερα στο Δημαρχείο Σοφάδων ο Δήμαρχος κ. Δημ. Κατσής τονίζοντας ότι η επιλογή των λουτρών Σμοκόβου γα τη φιλοξενία της διοργάνωσης δεν είναι τυχαία καθώς πρόκεται για ένα εμβληματικό φυσικό και αιματικό προορισμό, κρυμμένο σε μια καταπράσινη κοιλάδα που αξίζει να αναδειχθεί περαιτέρω. «Ο τουρισμός ευεξίας και η γαστρονομία μπορούν να συνδυαστούν με τρόπο μοναδικό στον τόπο αυτό δίνοντας νέα πνοή στην τοπική μας οικονομία.» τόνισε μεταξύ άλλων ενώ ευχαρίστησε όλους όσοι συνεργάζονται για την επιτυχή διοργάνωση του φεστιβάλ
Τα εγκαίνια θα τελέσει την Παρασκευή 1 Αυγούστου στις 9.00 το βράδυ ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος Τη βραδιά θα πλαισιώσει μουσικά η παραδοσιακή ορχήστρα του Τόμυ Ρωμανά, ενώ θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Ανάβρας ‘Μέγας Αλέξανδρος’ και ο ‘Λαογραφικός Χορευτικός όμιλος Κέδρου’.
Παράλληλα, ο διακεκριμένος σεφ Κωνσταντίνος Βασάλος και η ομάδα του θα προσφέρουν γευστικά πιάτα εμπνευσμένα από τη μοναστηριακή διατροφή. Η έκθεση τοπικών προϊόντων θα είναι ανοιχτή στο κοινό.
Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών έχει ως εξής
Σάββατο 2 Αυγούστου
-10:00-14:00 και 18:00-22:00 Έκθεση Τοπικών Προϊόντων
-11:00 Παιδικά μαγειρέματα – Οι σεφ μαγειρεύουν μαζί με τους μικρούς μας φίλους και τους μυούν στην αξία της μοναστηριακής και ισορροπημένης διατροφής.
-18:30-22:30 Ομιλίες:
-18:30-18:45 Ομιλία κ. Μαρίας Βησαροπούλου (Διαιτολόγος-Διατροφολόγος) με θέμα: Η παραδοσιακή Καραγκούνικη διατροφή και τα οφέλη της στην υγεία μας.
-19:00-19:15 Ομιλία Δρ. Κωνσταντίνου Κουσκούκη (Καθηγητής Δερματολογίας – Νομικός, Πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής με θέμα: Η ανάπτυξη των Ιαματικών Λουτρών Σμοκόβου
-19:30-19:45 Ομιλία κ. Δημήτρη Μιχαηλίδη (Γεωπόνος και μέτοχος της εταιρίας Διοσκουρίδης, Παραγωγή και Μεταποίησης Αρωματικών Φυτών) με θέμα: Ο πλούτος των ΑΦΦ (Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά) στην Ελλάδα -Καινοτόμα προϊόντα από αυτά.
-20:00-20:15 Ομιλία κ. Θάνου Καραθάνου με θέμα: Συνεργασίες και δικτύωση ως μέσο ανάπτυξης του οινοτουρισμού και του γαστρονομικού τουρισμού. Προοπτικές για την αμπελουργική ζώνη των Πλαγιών των Αγράφων και της Π.Ε. Καρδίτσας.
-21:00 Ρεμπέτικη βραδιά με τους Ρεμπέτες των Σοφάδων, Ναπολέων Μουλιάκο, Σπύρο Βαϊόπουλο και την κομπανία τους.
Κυριακή 3 Αυγούστου
-10:00-14:00 Έκθεση Τοπικών Προϊόντων
Διαγωνισμός Παραδοσιακού Πιάτου: Όσοι επιθυμούν, μπορούν να προσκομίσουν από τις 10:00 το παραδοσιακό τους πιάτο για δοκιμή από την κριτική επιτροπή των σεφ και ανάδειξη του καλύτερου.
Κωστής Κριτσιάνης





















