Πέντε έδρες στη Ν.Δ. "δίνει" στο νομό Καρδίτσας η Καθημερινή Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Ένα υποθετικό σενάριο οκτακομματικής Βουλής παρουσίασε στην έκδοση της Παρασκευής 24 Δεκεμβρίου η εφημερίδα "Καθημερινή" σύμφωνα με το οποίο οι πέντε έδρες του νομού Καρδίτσας καταλαμβάνονται όλες από τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας!
Διαβάστε ακολούθως όσο προτόγνωρα και ευτράπελα μπορούν να συμβούν σε ένα σενάριο υποθετικό όπως αυτό που περιγράφει η "Καθημερινή":
Αν στις προηγούμενες εκλογές πέρασε απαρατήρητη η ανανέωση της Βουλής κατά 30%, στις επικείμενες κάλπες θεωρείται πιθανότατο σχεδόν οι μισοί από τους 300 να επιτύχουν για πρώτη φορά την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο! Αυτό είναι το συμπέρασμα όλων των τελευταίων δημοσκοπήσεων που προβλέπουν όχι μόνον την ενίσχυση των τριών «μικρών» κομμάτων (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ), αλλά κυρίως την είσοδο δύο ή και τριών εντελώς νέων σχηματισμών (της Δημοκρατικής Αριστεράς, των Οικολόγων και ίσως της Δημοκρατικής Συμμαχίας της κ. Ντ. Μπακογιάννη).
Προκειμένου να γίνει κατανοητό το πώς θα διαμορφωθεί ο νέος χάρτης του Κοινοβουλίου, η «Κ» παρουσιάζει σήμερα ένα υποθετικό σενάριο μιας οκτακομματικής Βουλής που έχει προκύψει ως μεσοσταθμική εκτίμηση ψήφου αρκετών δημοσκοπήσεων που έχουν δει εσχάτως το φως της δημοσιότητας. Σημειωτέον δε, ότι στο σενάριο αυτό έχει ληφθεί υπ’ όψιν και η παραδοσιακή τοπική δύναμη των κομμάτων, αλλά και οι εκτιμώμενες μετακινήσεις, όπως έχουν καταγραφεί στις τελευταίες εκλογές συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών.
Η παρατήρηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς, όπως παραδέχθηκε προσφάτως ο γνωστός εκλογολόγος Ηλ. Νικολακόπουλος, το ισχύον εκλογικό σύστημα έχει σχεδιαστεί θεωρώντας δεδομένο τον υψηλότατο δικομματισμό και όχι προβλέποντας την κατάρρευσή του, η οποία μπορεί να προκαλέσει εντελώς ανορθόδοξες εκπλήξεις.
Σύμφωνα λοιπόν με το σενάριο που παρουσιάζει σήμερα η «Κ», αν π.χ. η Ν.Δ. λάβει το 30,8% των ψήφων, το ΠΑΣΟΚ το 20% και στη Βουλή μπουν και οι τρεις νέοι μικροί «παίκτες», οι έδρες θα κατανεμηθούν με τρόπο πρωτοφανή για τα ελληνικά εκλογικά δεδομένα (βλ. πίνακα). Και τούτο διότι τα μικρά κόμματα θα έχουν για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση άνω των 100 βουλευτών (!) εκ των οποίων μάλιστα οι 60-70 θα είναι εντελώς... αδοκίμαστοι. Επιπλέον, για τις αποφάσεις που το Σύνταγμα προβλέπει την αυξημένη πλειοψηφία των 2/3, θα απαιτείται επίσης για πρώτη φορά η συναίνεση και κάποιου μικρού κόμματος.
Αν επαληθευθεί ένα τέτοιο εκλογικό σενάριο, γίνεται εμφανής και η απόσταση που μπορεί να χωρίζει τη Ν.Δ. από την αυτοδυναμία. Με 134 βουλευτές θα χρειάζεται απαραιτήτως η σύμπραξη του ΛΑΟΣ, ενώ αν το ποσοστό του κ. Καρατζαφέρη αποδειχθεί κατά τι μικρότερο, κυβέρνηση θα μπορεί να σχηματισθεί μόνον με τη συμμετοχή και της κ. Μπακογιάννη (αν δεν προκύψει νέα συνεργασία Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ κι εφόσον το κόμμα της μπει στη Βουλή).
Ακρως ενδιαφέρουσες είναι και οι παρεπόμενες εκλογικές εκπλήξεις που δεν θα οφείλονται μόνον στην καθίζηση του ΠΑΣΟΚ (θα περιορισθεί π.χ. σε 2 και 7 βουλευτές στην Α΄ και Β΄ Αθηνών από 7 και 20 που έχει σήμερα!), αλλά και σε μια σειρά από άλλες πιθανές καραμπόλες τις οποίες ίσως δεν γνωρίζουν ακόμη και οι αμέσως ενδιαφερόμενοι. Οπως για παράδειγμα ότι στην 5εδρική Καρδίτσα η Ν.Δ. ενδέχεται να κερδίσει και τους 5 βουλευτές (!), ενώ στις αντίστοιχες 5εδρικές της Μαγνησίας και των Ιωαννίνων μόνον 1 βουλευτή, όπως και στην 6εδρική Α΄ Πειραιώς. Αντιστοίχως, λόγω της «δύναμης» που διαθέτει η κ. Ντ. Μπακογιάννη στην Κρήτη -αν πετύχει την είσοδό της στη Βουλή- είναι πιθανόν να στερήσει τη μοναδική έδρα της Ν.Δ. στο Ρέθυμνο, όπως και από το ΠΑΣΟΚ την 2η στα Χανιά.
Των Κωνσταντίνου Ζούλα - Γιώργου Τερζή
Πηγή: kathimerini.gr