Τσαντήλας & Χάρμπας: Να συνταχθεί μελέτη οικονομικής και λειτουργικής βιωσιμότητας Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Η σημερινή Δημοτική Αρχή Καρδίτσας, δεν ευθύνεται για την οικονομική κατάσταση που παρέλαβε. Έχει όμως ευθύνες και γίνεται συνυπεύθυνη γιατί δεν εφάρμοσε μια πολιτική νοικοκυρέματος του Δήμου και προτίμησε την στασιμότητα που έφερε επιπλέον υποβάθμιση.
Ο Δήμος Καρδίτσας σήμερα λειτουργεί για να πληρώνονται οι εργαζόμενοι, τα δάνεια και τα ασφαλιστικά ταμεία ! Αυτό το γεγονός οδήγησε τον Αντιδήμαρχο οικονομικών κ. Σταύρο Παπαγεωργίου, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 24 Αυγούστου, να χαρακτηρίσει την οικονομική κατάσταση του Δήμου Καρδίτσας τραγική. Στον Δήμο Καρδίτσας ταιριάζει γάντι η προσφιλής τελευταία έκφραση ότι είναι «Βαρέλι δίχως πάτο».
Στην εισήγηση για τα οικονομικά του Δήμου Καρδίτσας, που διένειμε ο κ. Παπαγεωργίου εμφανίζει στοιχεία που αφορούν μόνον τις πάγιες και αυστηρά ανελαστικές δαπάνες.
Και σ’ αυτά τα στοιχεία εμφανίζεται η πραγματικά τραγική οικονομική κατάσταση, αφού το ύψος αυτών των δαπανών ανέρχεται στα 15 εκατομ. ευρώ και τα έσοδα στα 12 εκατομ. ευρώ. Από το ποσό των 10.882.918,11 ευρώ των ΚΑΠ του Υπουργείου Εσωτερικών, για το 2011 στο ταμείο του Δήμου έφθασαν μόνον 6.849.494 ευρώ, διότι παρακρατούνται δόσεις δανείων και ταμεία υπαλλήλων.
Βέβαια ο Αντιδήμαρχος οικονομικών, θεωρεί και επικαλείται ως υπεύθυνους της δεινής οικονομικής θέσης του Δήμου Καρδίτσας, τις περικοπές του Υπουργείου Εσωτερικών σε ΚΑΠ και ΣΑΤΑ – οι οποίες είναι πραγματικές – αλλά δεν φταίνε μόνον αυτές.
Ο Δήμος Καρδίτσας, κατέχει την όγδοη θέση πανελλήνια ως υπερχρεωμένος Δήμος από το 2010, που δεν είχαν αρχίσει οι σκληρές περικοπές λόγω μνημονίων ! Δηλαδή 35 εκατομ. ευρώ απαιτητά ή 55 εκατομ. ευρώ σε βάθος χρόνου εξόφλησης των δανείων !
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Η οικονομική κατάσταση του Δήμου Καρδίτσας, ήταν γνωστή από την πρώτη ημέρα που η σημερινή Δημοτική Αρχή ανέλαβε τα ηνία του Καλλικρατικού Δήμου.
Πρώτη ενέργειά της, θα έπρεπε να είναι :
1ον. Η σύνταξη μιας μελέτης οικονομικής και λειτουργικής βιωσιμότητας του Δήμου με τη συμμετοχή και κατάθεση προτάσεων από όλες τις Δημοτικές παρατάξεις. Σ’ ένα προσωπικό 850 εργαζομένων δεν υπάρχει προϊστάμενος του Δήμου !
2ον. Να θέσει άμεσα σ’ εφαρμογή πολιτική νοικοκυρέματος του Δήμου.
3ον. Όλα τα Νομικά πρόσωπα του Δήμου είναι χρεωμένα και με μεγάλο κόστος λειτουργίας.
- Η προμήθεια και διαχείριση πετρελαίου θέρμανσης γίνεται από κάθε Νομικό πρόσωπο και Σχολική Μονάδα ξεχωριστά ! Μιλάμε για συνολικό ποσό που φθάνει τα 1,5 εκατομ. ευρώ ετησίως !
- Πληρώνονται υπέρογκα ενοίκια, ενώ μπορούν να μηδενιστούν : ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ : 3000 ευρώ μηνιαίως, ενώ θα έπρεπε να συστεγαστεί με το Μουσικό Γυμνάσιο. Το ίδιο η Πολεοδομία και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, όπως και η ΔΕΤΑΚ , Υπηρεσία Παιδικών Σταθμών, ΚΕΠ κ.α.
4ον. Δεν εισπράττονται οφειλές προς τον Δήμο, ποσά που ξεπερνούν τα 5 εκατο. Ευρώ!
5ον. Μόνον οι καφετέριες οφείλουν στον Δήμο 400.000 ευρώ για τα τετραγωνικά μέτρα που δηλώνουν και όχι γι’ αυτά που πραγματικά καλύπτουν !
ΣΠΑΤΑΛΗ ΚΑΙ ΛΑΪΚΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Στον Δήμο Καρδίτσας, διαχρονικά εφαρμόζεται Κοινωνική Πολιτική που χαρακτηριστικά της είναι η σπατάλη και ο λαϊκισμός :
1ον. Τα Δημοτικά Τέλη, έχουν να αυξηθούν εδώ και δέκα χρόνια !
Για να γίνει κατανοητή αυτή η πολιτική (μη αύξηση Δημοτικών Τελών) και η επιλογή λήψης δανείων για την λειτουργία του Δήμου, οι πολίτες τώρα πληρώνουν περισσότερα για την εξόφλησή τους και βέβαια στερούνται υπηρεσιών. Η Δημοτική Αρχή, δεν τολμά δύο χρόνια να εξισοροπήσει τα Δημοτικά Τέλη των 5 πρώην Δήμων.
2ον. Στους Παιδικούς Σταθμούς, ενώ εισπράττονται για τροφεία 50.000 ευρώ. Ετησίως, ο Δήμος διαθέτει πιστώσεις ύψους 600.000 ευρώ.
3ον. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ : Εισπράττονται περίπου 90.000 ευρώ και στοιχίζει στον Δήμο 700.000 ευρώ !
4ον. ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ : Δεν εισπράττει τίποτα ο Δήμος, αλλά διαθέτει 1 εκατομ. ευρώ ετησίως ! Δεν συμβαίνει αυτό στα κολυμβητήρια Λάρισας και Βόλου.
Στο ίδιο πνεύμα είναι και οι άλλες κοινωνικές υποδομές (χορευτικά, εργαστήρια).
Εάν ο Δήμος είχε οικονομική επάρκεια ας λειτουργούσε όλες τις δράσεις του εντελώς δωρεάν. Τώρα δεν μπορεί να συνεχίζει αυτή την πολιτική και να παρανομεί η Δημοτική Αρχή κάνοντας χρήση της ΣΑΤΑ για αμοιβή των εργαζομένων και όχι για εκτέλεση έργων.
Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ – Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ
Το ΠΑΣΟΚ ως Κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με τους μεγαλοδημάρχους όλων των αποχρώσεων, για τους δικούς τους λόγους, εφάρμοσαν τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ στην Αυτοδιοίκηση που μετά από δύο χρόνια τα αποτελέσματα είναι τραγικά για την Ελληνική Περιφέρεια και ιδίως για τις κοινότητες της υπαίθρου.
Οι 33 κοινότητες του Καλλικρατικού Δήμου Καρδίτσας, βιώνουν την απόλυτη εγκατάλειψη, παρά την διάθεση και προσπάθειες που γίνονται από τον Δήμο.
Από την στιγμή που οι πόροι των 33 Κοινοτήτων και πρώην Καπποδιστριακών Δήμων, Ιτάμου, Καλλιφωνίου, Μητρόπολης και Κάμπου, διατίθενται για τις οφειλές και λειτουργικές ανάγκες του Δήμου, δεν περισσεύουν χρήματα ούτε για εργασίες συντήρησης. Έργα μεγάλης αξίας δεν λειτουργούν. Κανένα ημιτελές έργο δεν περατώθηκε. Πιστώσεις για νέα έργα δεν διεκδικούνται.
Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα :
- Από την Κοινότητα ΡΟΥΣΣΟΥ, ο Δήμος εισπράττει 150 – 200.000 ευρώ ετησίως από τα λατομεία. Τα χρήματα αυτά έπρεπε να επενδύονται στο Ρούσσο, κάτι που δεν συμβαίνει.
- Λόγω της ετήσιας εμποροπανήγυρις, στην Κοινοτική έκταση της ΚΑΡΔΙΤΣΟΜΑΓΟΥΛΑΣ, από το μεγάλο ποσό που εισπράττει ο Δήμος, στην κοινότητα δεν διατίθεται τίποτα.
- Από την Δημοτική Επιχείρηση Ενέργειας του πρώην Δήμου ΚΑΜΠΟΥ, δεν διατίθενται πιστώσεις για τα χωριά του Δήμου αλλά για κάλυψη εκδηλώσεων της πόλης ! (Καραισκάκεια, Θέατρο).
Είναι αναγκαίο πια το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας, να εξετάσει σοβαρά την κατάσταση του Δήμου και να πάρει αποφάσεις, χωρίς να υπολογίζει (η Δημοτική Αρχή) το περιβόητο πολιτικό κόστος.
Μεγαλύτερο κόστος είναι η υποβαθμισμένη λειτουργία του Δήμου και όχι να μην θίγουμε τα κακώς κείμενα. Αν δεν αλλάξει πολιτική ο Δήμος Καρδίτσας, θα έρθει και η ώρα των εργαζομένων που θα οδηγηθούν στην έξοδο.
Με τιμή
ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Βασίλης Τσαντήλας
Θωμάς Χάρμπας















