.
.
..

Υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση για την ανακατασκευή της Γέφυρας Κοράκου (+Φώτο +Βίντεο) Κύριο

Υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση για την ανακατασκευή της Γέφυρας Κοράκου (+Φώτο +Βίντεο)

. sveronis panagiotis

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής (15/2) στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα εκδήλωση με θέμα: “Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά - Γέφυρα Κοράκου στην Κοιλάδα Αχελώου” που διοργάνωσε η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στην εκδήλωση που ολοκληρώθηκε με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης του έργου «Αποκατάσταση της Γέφυρας Κοράκου στον ποταμό Αχελώο, αποκατάσταση παρακείμενου κτηρίου τελωνείου και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου», συνολικού προϋπολογισμού έως 13.600.000€ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, με συμμετέχοντες φορείς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, την Περιφέρεια Ηπείρου, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη, τον Δήμο Αργιθέας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος - Τμήμα Ηπείρου και Τμήμα Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας, παρέστησαν οι Υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, οι Ευρωβουλευτές από το Ποτάμι Γιώργος Γραμματικάκης και από το ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, οι Βουλευτές Ηρακλείου Σπύρος Δανέλλης και Καρδίτσας Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου, ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ιωάννης Γκόλιας, οι Περιφερειάρχες Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος, ο αντιπεριφερειάρχης Αρτας Βασίλης Ψαθάς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αργιθέας Δημήτρης Παπακώστας, ο πρόεδρος της Διαπεριφερειακής Επιτροπής Θεσσαλίας - Ηπείρου για την ανακατασκευή της Γέφυρας Κοράκου Μενέλαος Παπαδημητρίου, το στέλεχος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Αντώνης Κοσσυβάκης, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας Χρήστος Καπερώνης καθώς και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής της Κοιλάδας του Αχελώου. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Τάκης Σαράντης.

Από τους ομιλητές της εκδήλωσης έγιναν αναφορές στην κατασκευή της γέφυρας στις αρχές του 16ου αιώνα από τον Επίσκοπο Λαρίσης Βησσαρίωνα τον Β', την ανατίναξή της στις 28 Μαρτίου 1949 κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, το όραμα ορισμένων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής το 2010 για την ανακατασκευή της και τη σημερινή ημέρα όπου το ανεξόφλητο ιστορικό χρέος για την αποκατάστασή της έλαβε σάρκα και οστά με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης.

«Σήμερα που η ακροδεξιά σηκώνει κεφάλι στην Ευρώπη, εμείς χτίζουμε γέφυρες υπέρ της συμφιλίωσης», τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μετφαφορών Χρ. Σπίρτζης και «είναι καιρός να προσθέσουμε μνημεία τα οποία υπήρξαν εμβληματικά για τη ζωή των περιοχών για τις οποίες μιλάμε και βεβαίως μπορούν και πρέπει να μπουν σε έναν ευρωπαϊκό χάρτη»  ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά.

Στην εκδήλωση προβλήθηκαν βίντεο με δηλώσεις στήριξης που έχουν κάνει στη διάρκεια των προηγουμένων ετών για την ανακατασκευή της γέφυρας Κοράκου προσωπικότητες από την Ευρώπη όπως ο νυν Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ο πρώην Πρόεδρος Μάρτιν Σουλτς, η Ευρωπαία Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου κ.ά.

Σε πρώτη φάση, η χρηματοδότηση του έργου θα καλυφθεί από Εθνικούς Πόρους και παράλληλα θα κινηθούν οι διαδικασίες για την επίτευξη της συγχρηματοδότησης του Έργου από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δείτε βίντεο του KarditsaLive.Net με την τοποθέτηση του Κου Μενέλαου Παπαδημητρίου:

Δείτε βίντεο του KarditsaLive.Net με την τοποθέτηση του Κου Κώστα Αγοραστού:

Δείτε βίντεο του KarditsaLive.Net με την τοποθέτηση του Κας Χρ. Κατσαβριά - Σιωροπούλου:

Δύο λόγια για τη γέφυρα Κοράκου:

Η Γέφυρα Κοράκου στον ποταμό Αχελώο ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο, λιθόκτιστο γεφύρι των Βαλκανίων και είναι στενά συνδεδεμένο με την ιστορία και την εξελικτική πορεία του τόπου και ειδικότερα με τα χωριά του Δήμου Καραϊσκάκη του Νομού Άρτας και του Δήμου Αργιθέας του Νομού Καρδίτσας. Παράλληλα, εμπεριέχει ιδιαίτερη ιστορική αξία και αξία μνήμης, καθώς, εκτός της καθοριστικής του συμβολής στην επιβίωση των όλων των οικισμών της ευρύτερης περιοχής, συνδέεται με σημαντικά ιστορικά γεγονότα και σημαντικές καμπές της ιστορίας του τόπου.

Το τόξο της γέφυρας Κοράκου είχε άνοιγμα περίπου 46m και ύψος (στο κέντρο) περίπου 24m. Το συνολικό μήκος της ήταν περίπου 62 m και το πλάτος της στην κορυφή περίπου 2 μέτρα. Ήταν λιθόκτιστο και εδραζόταν σε δύο λιθόκτιστα τοξωτά βάθρα, εκατέρωθεν του ποταμού.

Κατασκευάσθηκε την περίοδο 1515 έως 1540 από τοπικούς τεχνίτες, με πελεκητά, πλακοειδή τεμάχια ασβεστόλιθου και ακανόνιστους λίθους για την εσωτερική πλήρωση, κονίαμα με άσβεστο και τοπικά αδρανή.

Κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου, τον Μάρτιο του 1949, η γέφυρα Κοράκου ανατινάχθηκε και το μεγαλύτερο μέρος της κατέρρευσε. Τα απομείναντα τμήματα των βάθρων παρασύρθηκαν το 2015 από μεγάλη πλημμύρα του ποταμού Αχελώου.

Δείτε βίντεο με όλη την εκδήλωση ακολούθως:

.

 

Τελευταία τροποποίηση στις15 Φεβρουαρίου 2019, 19:56
επιστροφή στην κορυφή

Ειδησεογραφία

Ειδήσεις ανά Δήμο

Αθλητισμός

Κεντρική Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ